Flygluffa i Asien - för 3000 kr

RESA

Utnyttja lågprisbolagen på din semester

Varför nöja dig med bara Thailand – lägg till ett par tusenlappar så kan du flygluffa runt hela Sydostasien. Eller ta en sväng till Australien.

Resa guidar dig till de billigaste biljetterna med de bästa lågprisbolagen.

Det är inte bara Europa som upplevt en flygboom de senaste åren. Även i Asien har nya bolag poppat upp i rask takt och allt lägre priser har gjort det möjligt för allt fler att flyga.

I Sydost-

asien domineras i dag lågprismarknaden av tre bolag: Air Asia, det största och det som mest kan jämföras med Ryanair här i Europa, Tiger Airways och Jetstar.

Ett bevis på lågprisbolagens frammarsch är att de i fjol kunde flytta in i en helt egen, nybyggd terminal på den stora Changi-flygplatsen i Singapore.

Även Kina har hakat på lågpris-trenden. I fjol föddes landets första utpräglade lågprisbolag då Spring Airlines, baserat i Shanghai, började flyga.

Lika lätt som hemma

Det är lika lätt att nyttja lågprisbolagen i Sydostasien som här hemma. Alla har lättnavigerade hemsidor på engelska där du bokar och betalar biljetten. I de flesta fall fyller du i dina passuppgifter också – sedan kan du använda passet som biljett vid incheckningen.

Överlag håller bolagen också hög klass. Flera av dem har nya flygplan, servicen är vänligare än på exempelvis Ryanair och mat och dryck ombord är avgjort billigare.

Läs villkoren

Ett par tips innan du flyger iväg:

Vill du inte låsa dig vid en fastlagd rutt och resdagar, så boka bara en eller ett par sträckor innan du åker hemifrån. Sedan är det bara att slinka in på närmaste internetkafé och boka resten efterhand.

I allmänhet åker du på e-biljetter och du betalar med Visa eller Mastercard-kort när du bokar över nätet.

Läs villkoren för om- och avbokning, de varierar från bolag till bolag. Tänk på att förseningar förekommer, så ha goda tidsmarginaler om du exempelvis ska ansluta till flyget hem.

Vid sidan av de stora lågprisbolagen finns det en uppsjö mindre som kan vara rena fynden på enstaka sträckor. Till exempel Air Asias dotterbolag Fly Asian Xpress, som flyger till 22 mindre destinationer i Malaysia. Eller thailändska Bangkok Airways, som har ett par attraktiva linjer: dels en inrikes ”tvärförbindelse” Phuket–Koh Samui–Pattaya, dels från Bangkok till Siam Reap i Kambodja, staden som ligger närmast templet i Angkor.

Anders Hedberg

ARTIKELN HANDLAR OM