Minst 21 döda i oväder i Thailand

Av: 

Carina Bergfeldt

Leif-Åke Josefsson

Resa

Svenskar kan evakueras från populär turistö: ”Vi är helt isolerade här”

Efter sex dagars oavbrutet regnande ser det ut så här på Koh Samui.
Efter sex dagars oavbrutet regnande ser det ut så här på Koh Samui.

Minst 21 människor har nu omkommit i Thailands värsta regnoväder på åratal.

Samtidigt är tusentals turister strandsatta.

På den populära turistön Koh Samui evakueras nu charterresenärer med hjälp av den thailändska flottan.

Stora delar av södra Thailand har drabbats av svåra översvämningar.

På Koh Tao en annan populär turistö, har läget varit så svårt att man i går påbörjade evakuering av cirka 1 000 turister.

Enligt uppgift slussades de i grupper ut med lokala fiskebåtar till ett hangarfartyg.

Svenska charterresenärer

På Koh Samui har de thailändska myndigheterna av säkerhetsskäl beordrat evakuering av människor till tempel som ligger högt på Koh Samui.

Två svenska charterbolag har resor till ön, Apollo och Fritidsresor.

Apollo har för närvarande 32 svenska kunder på Koh Samui.

– Sjutton av dem skulle ha åkt hem via Phuket i dag, men det går inte. Just nu är alla flyg och färjor inställda, säger Kajsa Moström, informationschef.

Vägar och brorar förstörda

Fritidsresor har inga svenska grupper på plats.

– Men vi har 33 danska och finska resenärer som vi haft sms-kontakt med. Det är ganska lugnt, ingen panik, men det är klart att de är besvikna på vädret, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Översvämningarna har lett till att vägar och broar förstörts och militär har satts in för att hjälpa människor att fly vattenmassorna i turisttäta områden som Chaweng, Lamai och Maenam.

”Vi är helt isolerade”

– Vattnet står redan i midjehöjd på vissa ställen. Den här översvämningen är den värsta vi upplevt de senaste tio åren, säger borgmästaren Ramnet Chaikwang till Bangkok Post.

– Det viktigaste för oss nu är att evakuera folk till säkerhet.

Lena Norlin från Söderhamn befinner sig sedan två veckor på Koh Samui tillsammans med sin sambo Marre.

– Det började för en vecka sedan och det har regnat konstant sedan dess. Vi är helt isolerade här. Inte ens fyrhjulsdrivna fordon kommer fram, säger hon.

Rycks upp med rötterna

– Vi är på en del av ön där det inte är så mycket turister utan nästan bara thailändare. De, och då är de i femtioårsåldern, säger att de aldrig upplevt något liknande. Normalt sett ska det här vara den näst torraste månaden, men nu säger de att det minst kommer att regna i flera dagar till.

– Dessutom blåser det väldigt mycket. Palmer slits upp med rötterna och faller över elledningar. Just nu är de ute över allt i djungeln för att försöka reparera.

Det ihållande regnet, som på bara några dagar har nått upp till en genomsnittlig årsnederbörd, har satt skräck i södra Thailand.

På Koh Samui har det även lett till plötsliga flodvågor från högre höjder förutom meterhöga vågor från havet.

Borde vara sommar

Stormvindar har gjort att alla flyg- och färjeförbindelser med Koh Samui är avbrutna sedan i går. Tusentals turister är därmed strandsatta i väntan på hjälp.

Mars och april är normalt de bästa semestermånaderna för den turistberoende ön. Skadorna beräknas uppgå till 25 miljoner kronor om dagen.

Flera hundra turister är också fast i ovädret på öarna i nationalparken Similan National Marine Park.

Ännu värre är förhållandena i Surat Thani. Där är 3 000 hushåll nu helt isolerade på grund av översvämningar och jordskred.

Femton personer har omkommit i vattenmassorna eller i de jordskred som regnet utlöst och närmare 300000 hushåll är utan el.

10-20 saknas i Krabi

I Krabi saknas mellan tio och tjugo människor efter en serie av jordskred som drabbade sju byar. Tre av dessa är nu helt avskurna från omvärlden.

Det kraftiga regnandet kan vara i ytterligare fyra-fem dagar enligt thailändska meteorologer, något som kommer att leda till ännu värre skador. Dessutom är det förenat med en köldvåg som är ytterst onormal för det som ska vara varma sommarmånader.

Meteorologer varnar för nya regnstormar över Phuket och andra områden på den thailändska västkusten under maj och juni.

Ovanpå allt detta inträffade häromdagen två kraftiga jordbävningar i norra Burma som kändes i stora delar av Thailand och som orsakade panik i höghus i Bangkok.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa