Semestra kungligt

RESA

Nu går det charter till Santa Ponsa – kändisarnas favorit på Mallorca

1 av 2 | Foto: Trivs Skotskan Maggie O Connor trivs i Santa Ponsa, en favorit även för golfspelare som prinsessan Birgitta och Bill Clinton.

SANTA PONSA

Kungligheter och kändisar har i åratal sökt sig hit.

Nu är också charterresenärerna tillbaka i Santa Ponsa.

– Äntligen kommer svenskarna hit igen! utbrister Yolanda Pércz på turistkontoret.

Hon sitter i skuggan under några stora pinjeträd vid den breda och välskötta sandstranden. I den skyddade viken badar några människor. Andra ligger på solstolar under parasoller. Stämningen är loj. Allt andas semester.

Nära Palma

Santa Ponsa, en kvarts bilresa från Mallorcas huvudstad Palma, är annars mest känt för att svenska prinsessan Birgitta bor vid området som hyser tre golfbanor. Varje år i september arrangeras hennes egen kändiscup på banan Ponsa II. Förre amerikanske presidenten Bill Clinton, spanske kungen Juan Carlos, Abba-Frida och Franz Beckenbauer är bara några i den långa raden av världskändisar som har spelat här.

Samhället har cirka 7 000 bofasta invånare, flera hotell, gott om barer, restauranger och klädbutiker.

Lugnt alternativ

Det lilla torget vid Torre es Castello blir till en happening på kvällarna. Trubadurer, trollkarlar och akrobater framför sina artistnummer bland kafébord och serveringar. Turister från Irland och Skottland är i majoritet.

Santa Ponsa känns som det givna familjealternativet till Alcudia, lugnare och skönare än många andra orter på Mallorca. Intrycket förstärks av några metande tonårskillar i ena änden av strandpromenaden – och av den skotska damen Maggie O’Connor som sitter med stråhatt på huvudet, en yorkshireterrier i knäet och en balja sangria på bordet.

– Så här har jag haft det åtta somrar i rad. Jag älskar Santa Ponsa, säger hon.

Guide/Santa Ponsa

Foto: Stranden är bred och fin.

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM