Här är världens bästa stad för matälskare

Tokyo är nummer ett

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

Tokyo

Nytt år och dags att boka nya resor.
Om du är en ”foodie” utgår du förmodligen från vilka destinationer som kan erbjuda de bästa matupplevelserna.
Här avslöjar vi staden som utsetts till den bästa matdestinationen utifrån antal Michelin-stjärnor.

Matintresset tycks vara större än någonsin bland oss svenskar, och många väljer sannolikt resmål utifrån kulinariska upplevelser nu förtiden.

Ett brittiskt reseförsäkringsbolag har analyserat vilka städer som har högst antal Michelinstjärnor och så kallade ”fine dining-restauranger” – och utsett Tokyo till nummer ett för matälskare, rapporterar Daily Star.

Den japanska huvudstaden slår således tvåan Paris som har 113 Michelin-stjärnor.

Med sina 229 stjärnor, 1.758 fine dining-restauranger och exotisk mat som sushi, sashimi och tempura är det nog en drömsemester för många matfantaster.

Staden erbjuder många kända restauranger – bland annat ikoniska sushirestaurangen Sukiyabashi Jiro, som medverkat i otaliga reportage och den omtalade dokumentären Jiro dreams of sushi.

Tokyo är världens bästa stad för matfantaster.
Foto: SeanPavonePhoto / iStockphoto
Tokyo är världens bästa stad för matfantaster.

”Billigare än man kan tro”

Aftonbladets reseredaktör Johan Gunnarsson intygar att Tokyo är ett säkert kort för den som vill äta gott – och det gäller även den som har en lite mindre budget.

– Det är så jädra bra kvalitet. Det mest slående var att det var mycket billigare än vad man kan tro. Man kan äta helt gudomlig sushi och betala 120 kronor för 20 bitar. Jag kan inte äta sushi hemma längre. Det är som att äta papper i jämförelse med oxfilé.

Men Tokyo har rykte om sig att vara så dyrt?

– Absolut inte. Du äter billigare och bättre än i Sverige. Nackdelen med Tokyo är att det inte är så mycket variation. Det är väldigt mycket sushi och yakiniku. Men det var extremt gott.

Kan man äta bra även om man inte gillar sushi?

– Gud ja, det finns mycket annat. De har färska grönsaker och mycket strimlade kötträtter. Min dotter tycker inte så mycket om sushi men hon åt som en prinsessa ändå.

Är Tokyo världens bästa matstad enligt dig?

– Nähä. Nummer ett tycker jag är San Sebastián, där har de allt från fisk och skaldjur till fantastiskt kött från Galicien. Men Tokyo är nog med på min topp tre.

De fem bästa matstäderna efter antalet Michelin-stjärnor

Här är hela listan!

1. Tokyo, 229 stjärnor

2. Paris, 113 stjärnor

3. Osaka, 99 stjärnor

4. London, 73 stjärnor

5. New York, 71 stjärnor

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA