Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

12 tips: Så blir flygresan billigare och enklare

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-02

Det finns saker som kan underlätta flygresan.

Passet ska med, biljetten ska bokas och packningen ska rymmas.

Det finns mycket att tänka på före, under och efter en flygresa.

Här kommer 12 tips på hur din resa blir så problemfri som möjligt.

1. Kolla passet

Kolla alltid passet i god tid innan du ska åka. Om passet mot förmodan skulle ha gått ut när det är dags att åka utan att du upptäck det, eller om du glömmer det hemma, så går det att göra ett provisoriskt pass på flera flygplatser. Det kostar 980 kronor, tar onödig tid och du måste ändå göra ett nytt pass när du kommer hem.

2. Surfa inkognito när du bokar

Det har länge funnits misstankar om att resebolagens hemsidor känner igen din sökning från ett tidigare tillfälle och då anpassar priserna efter det. Sök flygresan på flera olika sidor och webbläsare och använd privat surfing.

3. Så får du billigaste biljetten

Det är ingen hemlighet att om du kan tänka dig att åka utanför jul och nyår så är möjligheten att få en betydligt billigare biljett större. I många fall lönar det sig att gå via flygbolagets hemsida. Håll koll på bolagens sociala medier så att du inte missar aktuella kampanjer och var ute i god tid. Boka med välrenommerade bolag.

4. Boka flygbiljetten vid rätt tidpunkt

Enligt resetjänstbolaget Momondos tjänst Travel Smart är det bäst att boka flygresan 63 dagar innan avfärd om man ska resa inom Europa. Ska du resa längre är den bästa tidpunkten att boka 51 dagar innan avfärd, enligt samma tjänst. Det är enligt densamma billigast att resa på tisdagar och det kan bli väldigt dyrt på lördagar.

5. Fundera kring vid vilken tidpunkt på dygnet du landar

Kommer du tidigt på dagen och kan utnyttja den till fullo? Eller landar du sent och måste ta taxi direkt till hotellet för att sova med en extra onödig hotellnatt som följd? Se över vad som ger mest valuta för pengarna. Billigare flygbiljett betyder inte alltid billigare resa totalt sett.

6. Glöm inte kolla vad som ingår i biljetten

Olika bolag och olika biljetter har olika saker inkluderat. Hur mycket bagage får du ta med på din biljett utan att behöva betala extra? Ingår det någon dryck eller mat?

Kolla upp om mat ingår i biljetten eller inte.

7. Boka direktflyg

Att mellanlanda är, enligt resebolagen själva, värre för miljön än direktflyg. Dessutom kommer du få mer tid på ditt resmål om du slipper ödsla onödig tid på en flygplats i ett land dit du inte avser att resa. 

8. Se över ditt reseskydd

Betala inte för onödiga reseskydd, avbeställningsskydd, tjänster och försäkringar. Gå igenom biljetten innan du klickar köp och studera vad du verkligen behöver och vad som ingår. Tänk på att det både i hemförsäkringen och i kreditkortets försäkringar ingår vissa skydd – men då oftast endast för dem som ingår i hushållet där kreditkortet finns tecknat.

9. Var klimatmedveten när du bokar biljetten

Undersök vad olika flygbolag gör för att minska miljöpåverkan innan du bokar. Är planet fullbokat (bra i så fall, då är det många som delar på klimatutsläppen). Många bolag erbjuder klimatkompensation. Om inte, klimatkompensera på egen hand. Här kan du läsa mer om klimatkompensation.

10. Packa lätt

Ju mer packning du har, desto mer koldioxid släpper flygplanet ut. Det beror helt enkelt på att det går åt mer bränsle ju tyngre planets totala vikt är. Enligt Norwegian så skulle 20 000 ton koldioxid om året sparas in om alla passagerare minskade sin totala bagagevikt med två kilo var.

Måste du ha med incheckat bagage?

11. Ta med egen underhållning på planet

Flera flygbolag plockar bort sina skärmar på kortare resor för att dra ner totalvikten. Ska barnen med på resan? Ladda paddan och se till att den kommer med, men packa inte med massa böcker som du inte tänker läsa, använd läsplatta i stället (den väger mindre). 

12. När du landar

Ha alltid: ett par kreditkort utspridda i packningen om någon väska blir stulen, kommer bort och så vidare, lite kontanter i lokal valuta och en bra märkning på resväskorna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln