Avgift för kabinväskor väntas på flyget

Av: 

TT

Från och med februari kan den som reser på den billigaste biljetten hos flygbolaget Norwegian inte längre ta med en kabinväska gratis.

Flygexperter spår att fler bolag kan följa i samma fotspår.

Enligt Norwegians nya bagageregler måste den som reser på så kallad low fare-biljett betala extra för kabinväska.

– Vill man ha med en liten kabinväska ombord som placeras i bagagehyllan kan man betala lite extra för det eller välja en annan biljettyp, säger Charlotte Holmbergh Jacob, bolagets kommunikationschef.

Norwegian inför avgift på kabinväskor. Arkivbild.
Norwegian inför avgift på kabinväskor. Arkivbild.

Det kommer fortfarande att vara gratis att ta med ett litet handbagage som ryms under sätet framför. Men den som vill ta med en kabinväska att stuva undan på bagagehyllan får alltså vara beredd att betala extra.

"Dålig service"

Jan Ohlsson, flyganalytiker, reagerar på avgiften, och tycker att det hela känns småsnålt.

Besparingar som flygbolaget gjort sedan tidigare, som att flyga färre turer, lägga ner vissa, höja priser och kabinfaktorn är okej, anser han.

– Men det här är inte riktigt okej, det är dålig passagerarservice, säger Jan Ohlsson.

Enligt Norwegian är syftet med de nya reglerna att öka punktligheten och förbättra upplevelsen för passagerarna. Samtidigt höjs viktgränsen för incheckat bagage från 20 till 23 kilo.

Leder till väntetider

Mats Hyttinge, flyganalytiker på investeringsrådgivarföretaget Carlsquare, tycker att avgiften tyder på att bolaget vill tjäna mer pengar. Men han förstår samtidigt argumentet att vilja höja punktligheten.

– Alla resenärer tar med sig en väska och vill ha den i kabinen, vilket gör att det blir långa väntetider när man ska in i planet. Det här är nog ett sätt att försöka styra flödena, säger han.

Men Jan Ohlsson tror snarare att beslutet grundar sig i att bolaget vill spara pengar.

– Norwegian har tillsatt nya chefer som vill vara ekonomiska till det sista öret. Det är bra för aktieägarna, men dåligt för resenärerna.

Fler följer efter

Flygbolaget Ryanair har tidigare infört en avgift för kabinväskor. Jan Ohlsson är inte förvånad om fler flygbolag går i samma fotspår.

– Tyvärr har bolag som Ryanair och Wizz Air redan infört det här. Det är bara att vänta sig att fler lågprisbolag följer efter, och efter det vissa reguljärflygbolag när de har det taskigt, och snart kan det nog bli avgifter även där.

Mats Hyttinge tror också att fler flygbolag kan införa liknande höjningar. Men att bolag som SAS skulle göra det har han svårt att se.

– Det kanske blir en konkurrensgrej, där Norwegian tänker att om Ryanair gör det kan de också ta betalt, och jag tror säkert att fler kommer att gå samma väg. Men SAS gör nog inte det, de tycker att sådant ska ingå i biljettpriset.

SAS skippar avgift

SAS meddelar själva att de inte har som plan att införa någon avgift för kabinväskor.

– Vi har inte tänkt göra som Norwegian. Vi vill behålla våra produkter och erbjudanden som de är nu, eftersom vi vet att våra kunder är nöjda med det, säger Kristian De Place Gamborg Hansen, tillförordnad presschef på SAS.

Norwegian har ännu inte beslutat hur stor avgiften blir.

– Planen är att de nya reglerna ska införas i februari och vi kommer att informera våra resenärer när allt är klart så att de får information i god tid. Resenärer som har köpt biljetter innan de nya reglerna införs påverkas inte, säger Charlotte Holmbergh Jacob.

Publisert: