Då börjar flygbolaget ta betalt för kabinväskan

Uppdaterar reglerna för att undvika förseningar

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Från februari kommer kabinväskan inte ingå när du köper en lowfarebiljett.

Foto: jchizhe/iStockphoto/Johan Nilsson/TT

Resa | Flyg

Allt fler flygbolag väljer att ta betalt för kabinväskor som tas med på flyget. Norwegian är näst på tur, och från februari kommer de som köper flygbolagets billigaste biljetter få betala extra för väskan.

Om du köper Norwegians billigaste flygbiljett så kommer du inte kunna ta med kabinväskan gratis senare i år, skriver danska nyhetssajten Check-in.dk. Tidigare har passagerare kunnat ta med sig en kabinväska att placera på bagagehyllan, men nya bagageregler planeras träda i kraft i februari som innebär att den som reser med lowfarebiljett måste betala extra för kabinväskan. Det kommer däremot fortsatt vara gratis att ta med ett mindre handbagage som får plats under sätet framför. Den som vill ha med en kabinväska kan antingen betala extra, eller välja en så kallad flexbiljett då 15 kilo handbagage ingår, uppger Norwegian.

De som köper billigaste flygbiljetten kan ta med en mindre väska att placera under sätet framför.

Foto: Weedezign / iStockphoto

Syftet med de nya bagagereglerna är att öka punktligheten och Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, poängterar att flygbolagets affärsmodell grundar sig i valfrihet.

– Vi jobbar med att uppdatera våra handbagageregler för att alla resenärer ska få en så bra flygresa som möjligt och för att vi ska undvika förseningar, säger hon.

Norwegian har ännu inte beslutat om priset för att ta med kabinväskan, men flybolaget ska informera resenärerna så fort allt är klart. Personer som köper biljetter innan de nya reglerna införs kommer inte att påverkas av beslutet.

I samband med de nya bagagereglerna ska viktgränsen för incheckat bagage ändras, så att 23 kilo kan tas med istället för 20 kilo.

Andra flygbolag som har infört avgifter för kabinväskor är bland annat Ryanair och Wizz Air.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Får vi pengarna tillbaka för vår hyrda fjällstuga?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg

Flygbolag

Norwegian

Flygbolag | Resa

MER OM RESA

Flygbolagen som tar betalt för handbagaget

Avgift för kabinväskor väntas på flyget

Därför saknas raderna 14 och 17 på vissa flygplan