Festa på halloween i greve Draculas slott

Slottet Brans historia är inte riktigt lika blodig som många tror.
Slottet Brans historia är inte riktigt lika blodig som många tror.

I november anordnas varje vampyrälskares dröm, en halloweenfest på greve Draculas slott i Transsylvanien. Inkluderat i festen är middag, en guidad tur av slottet samt visning av skräckfilm.

I över 100 år har berättelsen om vampyren greve Dracula skrämt sina läsare. Det var den irländske författaren Bram Stoker som år 1897 skrev om vampyren som bor i en avlägsen borg i Transsylvanien i Rumänien. Nu kan festsugna välja att fira halloween i grevens anda, med festen ”Draculas castle halloween party”, som även Vagabond skrivit om.

Skräckfilm och guidad tur

Den 2 november är det dags för halloweenfesten, anordnad av event- och reseföretaget Civitatis. Festen hålls på slottet Bran i Transsylvanien och börjar med en trerättersmiddag på Hotell Hanui i Bran. Efter middagen är det dags för gästerna att promenera upp till slottet på klippan för en guidad tur och en skräckfilm innan själva festen börjar. Festen är såklart en maskerad i riktig halloweenanda, och de utklädda festdeltagarna kan dansa på slottet till klockan 4 på morgonen.

Berättelsen om greve Dracula har förblivit populär i över 100 år.
Berättelsen om greve Dracula har förblivit populär i över 100 år.

Inspirerad av härskare med förkärlek för tortyr

Bram Stoker ska ha gjort mycket research om vampyrlegender innan han skrev sin bok, och den ondskefulle greve Dracula sägs vara inspirerad av Vlad III Dracul, eller Vlad pålspetsaren som han kallades. Vlad III Dracul levde i Rumänien på 1400-talet och var en blodtörstig härskare som ofta tittade på när hans fiender och fångar torterades eller avrättades, så även om han inte drack sina fångars blod finns det en del likheter. Men trots Bram Stokers research så besökte han aldrig själv Rumänien, och att slottet Bran ska vara Draculas slott är en efterkonstruktion. Varken karaktären Dracula eller Vlad III Dracul bodde på slottet även om Vlad III Dracul ska ha varit fängslad i slottet under några nätter. Men i boken om Dracula beskrivs vampyren bo i en borg som inte är helt olik slottet Bran.

Även om slottet aldrig på riktigt huserat blodsugande vampyrer eller ondskefulla härskare så passar det perfekt för en stämningsfull halloweenfest, för den som vågar.

Publisert:

LÄS VIDARE