Hit kan du åka för att gosa med en ko

Publicerad:
Uppdaterad:
Att gosa med kossor är den nya grejen i Nederländerna.
Foto: katkov / iStockphoto
Att gosa med kossor är den nya grejen i Nederländerna.

Kor

Kogos, eller koeknuffelen som är det ursprungliga namnet, är någonting som blir allt större i Europa och USA. Det hela går ut på att du tar dig till en gård, för att få gosa med en ko.

Kogos, cow cuddling, koeknuffelen. Oavsett vad det kallas så innebär denna nya trend att människor tar sig ut till gårdar och betalar för att få gosa med en ko. Det hela började i Nederländerna, men har nu spritt sig till länder som Belgien, Schweiz och USA, skriver Iamexpat.

Koeknuffelen är den nya grejen i Nederländerna, och det finns gårdar runt om i landet som erbjuder upplevelsen. Men sedan starten i det kotäta landet så har andra länder tagit efter, och på Mountain Horse Farm i staten New York går det att betala 3 000 kronor för två personer att få gosa med en ko i en och en halv timme. Men i Nederländerna går det att komma undan betydligt mycket billigare, och koeknuffelen kostar ofta runt 250 kronor. Så är fallet på gården Kastanje Hoeve i Beets, 30 minuter utanför Amsterdam. Där ingår även en rundtur på gården samt dricka och snacks.

Ska vara lugnande

Att gosa kan både minska stress och öka hälsan, skriver Iamexpat. Kor har dessutom en aningen högre kroppstemperatur än människor, och deras hjärtan slår långsammare, vilket kan skapa en lugnande miljö. Själva kogoset går till så att människan sakta blir introducerad för kossan. Trots att kor ofta är snälla varelser så är det viktigt att kon inte tvingas till kontakten. När personalen på gården förvissat sig om att allt står rätt till är det bara att börja klappa eller gosa med kon. Många gårdar erbjuder även overaller att låna, så att du slipper smutsa ner kläderna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA