Norwegian gör strikta bagagekontroller i sommar

Publicerad:
Uppdaterad:

Norwegian

Mitt i semesterresornas högsäsong inför Norwegian hårdare kontroller av resenärernas handbagage.
Att ta med sig för mycket i handbagaget kan bli riktigt dyrt.

Var försiktig med hur mycket du tar med dig i handbagaget i sommar. Om du ska resa med Norwegian kommer du troligtvis passera en extra kontroll av din väska. Det rapporterar VG och Allt om resor. Har du för mycket med dig och väskan väger mer än 10 kilo, eller om du helt enkelt har en för stor väska, kan det stå dig dyrt.

En orsak till att flygbolaget införde extra hårda kontroller är för att minska antalet försenade flyg. Enligt reglerna får du ha med dig en kabinväska med måtten 55 x 40 x 23 cm som väger max 10 kilo. Du får även ta med en mindre väska, typ handväska, taxfreepåse eller datorväska. Den ska kunna placeras på golvet under sätet framför dig och får ha maxmåtten 25 x 33 x 20 cm.

Ditt handbagage får väga max 10 kilo och ha måtten 55 x 40 x 23 cm .
Foto: David Peacock/Getty
Ditt handbagage får väga max 10 kilo och ha måtten 55 x 40 x 23 cm .

Om din väska väger 10 kilo och du köper varor på taxfree – då räknas även dessa varors vikt in i antalet tillåtna kilo.

Dyrt att checka in i efterhand

Om ditt handbagage inte blir godkänt i kontrollen så måste du checka in det för en avgift. Ska du resa inrikes kostar det 550 kr, reser du utrikes får du lägga ut 750 kr för att checka in din väska.

– För att flygen ska kunna gå i tid är det viktigt att alla följer reglerna för handbagage. Ju mer handbagage desto större risk att det blir förseningar och det önskar vi inte, säger Tonje Næss, på Norwegians pressavdelning till VG.

Han menar att det blir allt vanligare att passagerare tar med för mycket handbagage och att passagerarna får information om reglerna i samband med att de bokar sin resa.

Mått för väskan

  • Det är upp till varje flygbolag att bestämma hur stort eller litet ditt handbagage måste vara för att få tas med ombord.

  • Men enligt dagens IATA-standard (en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen) får handbagaget vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm.

  • De flesta flygbolag använder sig av dessa begränsningar men olika flygbolag kan ha olika regler för handbagagets mått och vikt. Så kontrollera vad det bolag du reser med har för regler.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA