Turisterna sviker Barcelona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
Barcelona – normalt sett ett av svenskarnas hetaste resmål så här års. Men den politiska oordningen skrämmer bort turisterna.

Folkomröstningen i Katalonien

Bokningarna till Barcelona sjunker kraftigt.
Terrordåd i augusti påverkar svenska turister.
Liksom det politiska kaoset i Katalonien.
– Bokningarna har gått ner 18 procent sedan första oktober, säger Katarina Daniels på Ticket

Bokningarna till Barcelona sjunker just nu kraftigt. Terrordådet i staden i augusti och de pågående politiska oroligheterna i Katalonien påverkar.

En femtedel

– Det är naturligt att intresse och bokningar varierar men med undantag av någon enskild vecka har bokningarna till Barcelona gått ner jämfört med förra året sedan mitten av augusti, säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Sedan folkomröstningen den 1 oktober har bokningarna sjunkit med 18 procent jämfört med fjolåret.

Andra vinnare

– Det vi sett tidigare i svenskars resemönster är att terrordåd eller hot om terror inte längre påverkar svenskars vilja att besöka ett specifikt resmål. Så var det efter attentaten i bland annat London, Berlin och Paris – men detta beteende verkar dock inte längre gälla för Barcelona, säger Katarina Danielsß.

När Barcelona backar ökar Amsterdam, Berlin, London och Paris i stället. Men även Lissabon, München och Prag ökar i popularitet bland svenskar under hösten visar bokningsstatistik från flera håll.

Turistläget i Katalonien – en spansk region med Barcelona som huvudstad – är instabilt just nu. Politisk kaos med otaliga demonstrationer. Lägg därtill terrordådet i augusti och hätska protester mot turister i juli.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA