Sportresor lockar fler än någonsin

Kolla höstens heta evenemang – väl värda en resa

Messi, Monza och målvakten, Henrik Lundqvist, lockar resenärer.
Messi, Monza och målvakten, Henrik Lundqvist, lockar resenärer.

Suget efter sportresor ökar konstant.

Många såg Zlatan spela fotboll i Manchester.

Fler vill höra formel 1-bilarna accelerera på Monza.

Snart reser sig håren när Henke Lundqvist får stående hockeyovationer i New York.

I höst blir det åka av.

Just nu avgörs VM i friidrott i London och Premier League i fotboll sparkar igång kommande helg. Utbudet av sportresor ökar och störst är intresset just nu för fotbollsligorna i England, Spanien och Italien.

Zlatan styrde färden

– Intresset för fotbollsresor har under senare år flyttat sig geografiskt beroende på en person. Varje klubbyte Zlatan Ibrahimovic har gjort har fått stor betydelse för branschen, säger Johan Dahlstrand, försäljningschef på Nickes.com – resebyrå som under 20 år specialiserat sig på sportresor.

– När Zlatan bytte till Manchester femdubblades resandet till staden och liknande effekter syntes även vid övergångarna till Barcelona, Milano och Paris, vidimerar Michael Kapil, marknadschef hos Ticket.

Kunniga resenärer

– Intresset är störst för fotbollsresor och inte minst den engelska ligan. Men motorresenärerna är kanske de mest entusiastiska, ofta oerhört kunniga och insatta, säger Johan Dahlstrand, på Nickes.com.

Motorsporten och Formel 1 har många trogna följare i Sverige, med populära Grand Prix i Milano och i Abu Dhabi under hösten.

Amerikansk fotboll stiger också i publikvärde. NFL-ligan kommer bland annat till London med några av de amerikanska topplagen i september och oktober. Sånt lockar.

Henke lockar

Utanför Europa är Nordamerika det mest populära resmålet för en sportresa. Och det är inte enbart sportentusiaster som vill krydda New York-resan med en hockey- eller basketmatch i Madison Square Garden. Det är populärt bland många semesterresenärer.

– Henke Lundqvist är Zlatans motsvarighet på hockeysidan. Folk som ska till New York vill också se honom. En konstant storsäljare, noterar Johan Dahlstrand.

Baseboll kanske?

I USA och New York lockar numera också baseball.

– Vi har resor och biljetter till New York Yankees som spelar alla sina hemmamatcher på Yankee Stadium i Bronx. Baseboll live i New York är en upplevelse, säger Jeanette Persson, försäljningschef på Resia.

Tidigare var det mestadels män och grabbgäng som åkte på renodlade sportresor. Men målgruppen har förändrats. Antalet barnfamiljer ökar inte minst.

– Man åker med familjen till städer där sportevenemanget är en del av en större upplevelse. Man ser Messi på Camp Nou och upplever Barcelona i övrigt med familjen, säger Johan Dahlstrand på Nickes.com.

Något insidertips?

– Satsa på en fotbollsresa till den tyska ligan. Här får du mer för pengarna. Billigare och bättre supporterkultur. Ofta trevlig inramning där publiken sjunger både i med- och motgång. Eller varför inte ett derby i någon av de mindre kända ligorna. Belgrad-derbyt mellan Röda Stjärnan–Partizan Belgrad till exempel, föreslår Johan Dahlstrand.

Aftonbladet har kartlagt några av höstens mest intressanta möjligheter för en sportresa.

Ronaldo och Real Madrid lockar.
Ronaldo och Real Madrid lockar.
Publisert:

LÄS VIDARE