Guide/Sri Lanka

Världsdel: Asien.

Folkmängd: 20,2 miljoner, varav 660 000 i huvudstaden Colombo.

Tidsskillnad: +4,5 timmar.

Språk: Främst singalesiska (engelska fungerar ofta bra).

Valuta: 100 lankesiska rupier (LKR) = 5,92 kr.

Visum: Krävs ej för mindre än 30 dagar.

Vaccinationer:

www.vaccinationsguiden.se

Läs mer:

www.srilankatourism.org

Före resan

Därför: Vacker natur, goda möjligheter att få uppleva vilda djur i nationalparker, stränder som inte är ”överbefolkade” och en rik kulturskatt i ett multireligiöst land.

Bästa tid: November–april.

För vem: För resvana äventyrare och ”upptäckande” barnfamiljer som inte är rädda för transporter som tar lite tid. Men även för solbadare och klassiska charterresenärer som söker ett mer spännande alternativ till Thailand eller Egypten. Och för Indienvänner som inte orkar med visumkraven.

Åka hit & runt

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Nästa vinter ”exploderar” chartern. Men planen är för små för nonstopflyg, vilket innebär att resan nuddar 12 timmar. Dessutom tar vägtransporter tid på Sri Lanka, flera charterresmål betyder uppemot tre timmars busstransfer från flygplatsen.

Charter: I vinter startar Ving, Fritidsresor och Apollo resor till en rad orter på sydvästkusten. Prisexempel: Apollo, 2 veckor i Hikkaduwa, hotell Amaya Reef (3 stjärnor): 9 700 kr/person.

Ta sig runt på plats: ... kan vara ett litet helvete. Trafiken (vänstertrafik) är ett stort problem i Sri Lanka, även bristen på höghastighetsvägar. Räkna med att kartbilden är missvisande. Det tar alltid längre tid än du tror att nå resmålet. Ett smart sätt är att hyra taxi med egen chaufför för utflykter (heldag kostar cirka 500–600 kr). Tuktuk är billigast, med priser på runt 25 kr för en normaltur.

Bo

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sri Lankas hotell håller inte thailändsk klass. Men för kräsna blir det helt okej när priserna passerar 800 kr/natt. Mysiga alternativ är så kallade guesthouses, mindre, privata pensionat, som finns lite här och där i byarna längs ”charterkusten”.

Budget: Banana garden hotel (Unawatuna). Vid charterkustens bästa strand ligger det här budgethotellet. Med lite fantasi kanske det kan gå som designhotell. Myggnät ingår och här finns både frukost, lunch och middag. Dubbelrum för 350 kr/natten.

Fler mindre hotell:

www.lanka-houses.com/

Mellan: Lighthouse Hotel & spa (Galle). Vingresors kustpärla ligger vackert vid vattnet i trevliga Galle. Som namnet antyder tidigare fyr, men av den ser man inte mycket. Hotellets restaurang har magnifik utsikt ut mot Indiska oceanen. Dubbelrum en vecka för 1 194 kr/natt.

www.jetwinghotels.com/jetwinglighthouse/

Lyx: Taj Exotica (Bentota). 4-stjärnigt (5 hävdar de själva) paradhotell vid stranden. Inhyser en av landets lyxigaste spaanläggningar och en högklassig restaurang. Stort, tio minuters promenad från den långa genomfartsleden. Dubbelrum en vecka i november för 1 419 kr/natt.

www.tajhotels.com

Ute sent

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Nja, Sri Lanka är inget partymecka. Det är främst i huvudstaden Colombo det är drag. Svenskar som åtminstone vill ha lite röj väljer Hikkaduwa, charterkustens lilla festnäste. Gillar du sena middagar? Se upp, på de flesta ställena börjar gästerna försvinna redan vid 22-snåret – sedan är det nästan bara hotellbarer kvar.

Shoppa

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sri Lanka har mer intressant shopping än man kanske först anar. Kryddor (kanelen härifrån håller världsklass), ädelstenar, tyger, läder, hantverk ... och te förstås. Det säljs överallt, men roligast (och dyrast) är det att köpa på ett riktigt teplantage. Då kan man också få uppleva hela processen. Den som däremot söker stora stråk med trendiga modekvarter får mellanlanda på hemvägen.

Publisert: