10 hemliga paradisöar för smekmånaden

Av: 

Maud Cordenius

Resa | Solresor

Få en egen romantisk paradisö med garanterad avskildhet

Fakarava i Söderhavet ligger granne med Bora Bora, där Victoria & Daniel firade sin smekmånad.
Fakarava i Söderhavet ligger granne med Bora Bora, där Victoria & Daniel firade sin smekmånad.

Trött på att trängas med andra semesterfirare?

Än finns det orörda paradisöar som massturismen inte slagit fast sina likformiga klor i.

Här är tio tips på exotiska resmål, väl värda en lång sittning i flygplanet.

Fakarava, Franska Polynesien

Den är mindre känd än grannöarna Tahiti och Bora Bora. Och Fakavara är så liten att den knappt syns på kartor och har drygt 700 invånare. Men söderhavspärlan rymmer en skatt av ljusrosa stränder, korallrev, blå laguner och en flora och fauna som placerat ön på Unescos lista över biosfärreservrar.

Undervattensmiljön är idealisk för dykning och snorkling bland hajar.

Ta en vandring och titta på öns katolska 1800-talskyrka byggd i korall. Eller se hur odlingen av de unika svarta pärlorna går till.

Åka hit: Inga direktflyg från Sverige. Air Tahiti flyger från Paris direkt till Bora Bora och vidare till Fakavara. Pris från 38 000 kr. Drygt 40 timmars resväg.

Webbplats: www.whitesandfakarava.com

Yapön, Mikronesien

Den gröna Stilla havsön Yap är ögruppen Mikronesiens mest spännande anhalt. Avskärmad från både kolonialism och massturism möter besökare en bevarad kultur och livsstil.

Männen är klädda i traditionella färggranna tyger och även om US-dollarn är officiell valuta används fortfarande de enorma stenmynt, som mest liknar knäckebrödskakor med ett hål i mitten, som valuta. Varva hiking uppför de bördiga kullarna och mangroveskogarna med bad bland korallrev, delfiner och rockor.

Åka hit: Flyg via Köpenhamn eller Helsingfors till Japan. Continental Micronesia flyger sträckan mellan Japan och Guam, vidare från Guam till Yapön. Pris från 27 000 kr. Drygt 30 timmars resväg.

Hemsida: www.visit-fsm.org/yap

Solen går ner över Terre-de-Haut.

Terre-de-Haut, Guadeloupe

Franska Guadeloupe har med sina små bed and breakfast-tillhåll och hamnkaféer en mer tillbakalutad och avslappnad atmosfär än närliggande Martinique.

Les Saintes är samlingsnamnet för de åtta spektakulära öarna i Guadaloupes södra arkipelag och den vackraste bär namnet Terre-de-Haut. Där är tempot ännu lägre än på moderön.

Njut av det kreolska köket, de pudervita stränderna och språka på franska med lokalbefolkningen. Dykning och snorkling är öns stora dragplåster. Den färgsprakande undervattensmiljön lockade till och med dykpionjären Jacques-Yves Cousteau.

Åka hit: Flyg direkt med resebyrån Langley och Air Carïbes från Arlanda till Pointe-á-Pitre, Guadeloupe. Från Pointe a Pitre går dagliga båtturer till Les Saintes. Pris från 8 900 kr.

Hemsida: www.lesilesdeguadeloupe.com

Strand på Little Corn Island.

Corn Islands, Nicaragua

Utanför Nicaraguas ostkust ligger de två tropiska öarna Corn Islands, på svenska Lilla och Stora Majsön. Som det låter gav majsodlingar ö-duon dess namn, men dessa är sedan länge borta. I dag är hummerfiske en vanlig försörjningskälla bland lokalbefolkningen och präglar matutbudet.

Stilla och fridfullt tempo, drömlika stränder och fullt av exotiska fruktträd lockar besökarna, liksom korallrev och grottor.

Åka hit: Inga direktflyg från Sverige. Flyg via kontinenten och Miami till Managua. La Costena Airlines och Air Gorilla trafikerar sträckan Managua-Corn Island. Ta en vattentaxi till Lilla Majsön. Pris från 7 700 kr.

Hemsida: www.bigcornisland.com

Quirimba, Mocambique

Quirimbas arkipelag utanför norra Mocambiques kust består av 32 vansinnigt vackra korallöar som gjort sig förtjänt av smeknamnet Afrikas Karibien. Res hit och koppla av med djuphavsfiske i en orörd region vars historia rymmer såväl pirater som elfenbens- och slavhandel. På ön Ibo finns ett fort värt att utforska.

Knutpunkt för utresor är den pittoreska lilla staden Pemba på fastlandet. Mocambique har gjort både Quirimbas och södra delen av Bazarutos arkipelag till nationalparker, vilket hyllats av Världsnaturfonden WWF.

Åka hit: Flyg via München till Maputo och vidare med inrikesflyg. Från 9 000 kr.

Hemsida: www.quirimbas-mozambique.com

Golfbil är det naturliga transportmedlet på Cayo Caulker.

Caye Caulker, Belize

Den soldränkta, tropiska ön Caye Caulker utanför Belize är idealisk för lata och barfota dagar. Här bredvid landets långa barriärrev fläktar sammetslena vindar och man tar sig bäst runt i golfbil. Det är välordnat, med ett bra utbud av hotell och restauranger, utan att ha tappat sin rustika charm.

Njut av segling, dykning eller vindsurfing i det azurblå havet.

Åka hit: British Airways flyger via London och Miami till Belize City. Pris från 7400 kr. Ta vattentaxi till Caye Caulker.

Hemsida: http://cayecaulker.org/

Den lilla staden Vis på ön med samma namn.

Vis, Kroatien

Kliv på färjan i den kroatiska semsterorten Split och färdas två och en halv timme ut i det Adriatiska havet.

Där reser sig den oexploaterade ön Vis, med sina medeltida byar, ruiner, prunkande olivlundar och vingårdar. Den finaste stranden heter Srebrna och i de två mindre städerna Vis och Komiza finns restauranger med medelhavskökets alla läckerheter.

Öns popularitet väntas öka, så passa på innan horder av charterturister hittar dit.

Åka hit: SAS och Norwegian flyger direkt Stockholm, priser från dryga tusenlappen tur och retur. Ta färja mellan Split och Vis.

Hemsida: www.croatia-official.com

Fiskeby på vackra ön Cat Ba i Vietnam.

Cat Ba Island, Vietnam

Den vietnamesiska Ha Long-bukten omtalats som världens åttonde underverk, med sina dramatiska sandstensöar med djungelvegetation på toppen. Även den finns med Unescos världsarvskarta.

Djungelön Cat Ba Island är ytterligare ett skäl att kryssa sig fram i bukten. Det bästa sättet att utforska denna magiska ö är via motorcykel. Dramatiska störtande klippor, den grottan Trung Trang Cave och imponerande vattenfall väntar.

Boendet erbjuder allt från spartanska vandrarhem till fyrstjärniga resorts.

Åka hit; Flyg till Hanoi från 7500 kr. Bra vägar förbinder Hanoi med kusten. Åk bil eller buss 17 mil till Ha Long. Ta färjan en timme från Ha Long.

Hemsida: www.halongbay-vietnam.com

Iles de la Madeleine, Kanada

Belägen mellan Newfoundland och det kanadensiska fastlandet erbjuder ön med sitt nordliga läge ingen tropisk hetta. Men den är likväl en skön tillflyktsort med långa stränder, sagolika skaldjur och avskalad atmosfär. Platsen är en avskärmad, vacker och unik.

Det pittoreska samhället Havre aux Maisons är välkomnande med sina färgglada hus och karaktäristiska pubar. Åk på sommaren för behagliga temperaturer.

Åka hit: Flyg till Quebec via kontinenten eller USA från Stockholm från 5 400 kr. Därifrån går dagliga inrikesavgångar.

Hemsida: www.tourismeilesdelamadeleine.com

Molokai ligger granne med den betydligt mer kända och exploaterade Hawaii-ön Maui.

Molokai, Hawaii

En 14 kilomter lång resa från välpolerade Maui till Molokai är en resa tillbaka i tiden. Här finns inte ett enda trafikljus eller exklusivt lyxhotell. Ingen glamour, gallerior eller höga byggnader. Bara ljuvliga vita stränder, storslagna berg och regnskog. Molokai kallas bland lokalbefolkningen för "den vänliga ön".

Åka hit: Flyg via USA till Hawaii. Från cirka 10000 kr. Ta färja från Maui.

Hemsida: www.molokai-hawaii.com

Publisert:

LÄS VIDARE

Snabbguide till Guadeloupe

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Solresor