Danskt flygbolag begärs i konkurs

Publicerad 2012-05-03

Även svenska resenärer drabbas av Cimbers stopp

Det danska flygbolaget Cimber Sterling har begärts i konkurs.

Alla flygningar med bolaget är inställda från och med torsdagsmorgonen klockan 6.30.

Stoppet drabbar även många svenska resenärer. Bara i dag skulle Cimber haft tre avgångar från Stockholm Bromma till Köpenhamn, två från Norrköping till Köpenhamn.

Däremot hann bolagets morgonflight från Växjö till Köpenhamn iväg kl 6.25, bara fem minuter innan bolaget stoppade alla flighter.

SAS, som hade Cimber som samarbetspartner, har satt in extraflyg från Köpenhamn för att de passagerare som bokat biljetter med Cimber i möjligaste mån ska komma dit de tänkt sig.

Cimber Sterling hette tidigare Cimber Air men bytte namn då man köpte upp de resterande delarna av det konkursdrabbade flygbolaget Sterling.

Miljardären drog sig ur

Bakgrunden till konkursansökan är att flygbolagets ägare, den ukrainske miljardären Igor Kolomoyksij, beslutat att inte skjuta till ytterligare kapital.

– Det är djupt beklagligt att bolagets styrelse har varit tvungna att ta det tunga beslutet att begära bolaget i konkurs. Styrelse och ledning har i flera månader arbetat intensivt för att säkra realiseringen av en turnaround i bolaget, men dessvärre löpte tiden ut innan vi var helt i mål. Det var helt enkelt inte möjligt att vända skutan snabbt nog, säger Cimber Sterlings vd Jan Palmér i ett pressmeddelande.

Palmér säger också att ledningen nu kommer att försöka rekonstruera bolaget och att man i första hand vill försöka upprätthålla flygen på de rutterna man trafikerar för SAS räkning.

Inom tre dagar hoppas man kunna ge klarare besked om framtiden.

Den danska researrangören Spies har omkring 1 100 gäster som den närmaste tiden skulle ha flugit med Cimber Sterling till bland annat Barcelona, Rom och Malaga. Spies beslutade på morgonen att säkra resorna för sina kunder, även för dem som enbart köpt flygstol via Spies, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

Över 600 anställda påverkas av beslutet.

Anders Hedberg
Susanne Wixe

ANNONS

Följ ämnen i artikeln