Dyrare resor från Spanien

Av: 

Jenny Agö

Resa

Den spanska budgetkrisen slår nu också mot turisterna.

Fördubblade flygplatsavgifter gör det dyrare att resa från och med 1 juli.

Det kom oväntat. Och med bara några veckors förvarning. De spanska flygplatsavgifterna fördubblades och tvingade flygbolagen att höja biljettpriserna.

– De gick ut med det här bara ett par veckor innan höjningen skedde trots att folk har bokat biljetter långt i förväg. Vi var tvungna att införa en marginell höjning på biljetterna från Spanien, annars skulle Sas gå flera miljoner back, säger Anders Lindström, presstalesman på Sas.

Hundra kronor extra

Marginell höjning innebär i det här fallet en dryg hundralapp för den som reser med Sas. Den som väljer Norwegian kommer lite billigare undan, där rör det sig om mellan 15 och 65 kronor extra beroende på flygplats.

– Det är väldigt tråkigt. Det innebär ingenting för vår del men det blir en ökad kostnad på biljetten, pengar som går direkt till flygplatsen, säger Åsa Larsson, informationschef på Norwegian.

"Oproportionerligt"

Den spanska turistbranschens paraplyorganisation Exceltur kallar avgiftshöjningen för oproportionerlig och menar att det kan leda till en rejäl minskning av antalet turister som reser från de spanska flygplatserna.

Det är inte bestämt ännu om de spanska myndigheterna kommer att kräva in den extra avgiften retroaktivt, för de biljetter som är bokade före 1 juli.

I så fall kan de som har bokat resa med Ryanair vänta sig ett mejl med krav på ytterligare betalning. De som inte vill betala kan avboka biljetten och få pengarna tillbaka.

Norwegian har bestämt sig för att själva stå för den avgiften medan Sas inte har tagit något beslut i frågan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert: