Kryssningsfartyg förpestar luften på Santorini

Kan vara ett hot mot hälsan

Publicerad:
Uppdaterad:
Luftföroreningarna ökar på Santorini på grund av kryssningsfartyg som släpper ut svavel.
Foto: Getty
Luftföroreningarna ökar på Santorini på grund av kryssningsfartyg som släpper ut svavel.

Resa | Grekland

Luften på Santorini kan vara ett hot mot din hälsa.
Det menar miljöexperter efter två luftmätningar på den grekiska ön.
Skeppens utsläpp är fulla av svavel som har stor påverkan på luften vi andas.

Santorini lider av massturism, precis som många andra öar och städer kring Medelhavet. Man uppskattar att ungefär två miljoner turister besöker ön varje år och många av dem är passagerare på stora kryssningsfartyg. Skeppens utsläpp skapar problem för både invånare och besökare.

I förra veckan genomfördes två olika tester på luftkvaliteten på Santorini, rapporterar The Telegraph. De visade att luftföroreningarna är 17 gånger högre än vad som generellt kan uppmätas vid en vältrafikerad väg.

– Vi hittade koncentrationer på över 340 000 partiklar per kubikcentimeter. Vid en vältrafikerad väg ligger koncentrationen på ungefär 20 000 till 30 00, säger doktor Axel Friedrich, expert på luftföroreningar till The Telegraph.

Hur dålig är luften på Santorini?

Att skeppen släpper ut mycket svavel är, och har varit, ett stort problem på många andra ställen i världen, bland annat i Östersjön. I januari 2015 skärpte EU reglerna för hur mycket svavel som sjöfarten i Östersjön, Engelska kanalen och Nordsjön får släppa ut. Det minskade utsläppen från fartygen med 88 procent jämfört med året innan.

Men Medelhavet omfattas inte av reglerna och nu ser experter hur stor påverkan utsläppen har på människor i området. EU uppskattar att upp mot 50 000 människor dör i förtid på grund av luftföroreningar orsakade av sjöfarten. The International Maritime Organisation (IMO) säger att de arbetar för att nya regler kring utsläpp ska införas 2020. Det är främst det ökade antalet kryssningsfartygen som pekas ut som bovar.

– Jag skulle aldrig åka till Santorini. Det är ett hot mot din hälsa, säger Sönke Diesener, talesperson för den tyska miljöorganisationen NABU som kampanjar för en svavelfri zon i Medelhavet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA