Karibiens nya stranddröm

RESA

Samaná i Dominikanska republiken en av vinterns nyheter

Dominikanska republiken har länge varit en dröm för strand-älskare.

Men den bästa delen av ön har varit okänd för chartersvenskar – tills nu.

Dags att lägga till SAMANÁ, vinterns karibiska nyhet, på önskelistan.

Morgonhimlen i Las Terrenas skiftar i pastellfärger. Solen har ännu inte stigit upp. Det har däremot de första tyskarna. De kommer lommande mot stranden med de blå hotellhanddukarna hängande över axlarna.

På all inclusive-hotellet vid stranden El Portillo finns allt i överflöd – allt utom solstolar. Därför är tyskarna där och lägger ut handdukar -innan de ilar mot mat-salen och den över-dådiga frukostbuffén.

Kvar mellan solstolarna blir två hotellarbetare, som krattar sanden ren från gårdagens strandbarsplastglas – och en beväpnad vakt, vankandes bredvid en stor, röd skylt som markerar gränsen mot den allmänna stranden.

En mer symbolisk bild för de två olika världarna på Dominikanska -republiken är svår att hitta.

INNANFÖR hotellgrindarna är hotellkomplexen så stora att man ofta -behöver både karta och golfbil för att ta sig fram. Aktivitetsscheman som är så späckade att man kan lära sig spanska, spela vattenpolo, testa merenguedans, åka på fisketur, måla och få tennislektioner på en och samma dag. Och på kvällarna är det karibiska shower, dansaftnar och trolleri om vartannat.

Men mer än något annat är det mat: enorma frukostbufféer med tio olika former av vitt bröd, sju sorters kakor, ägg med tre olika koktider. Plus, om det inte duger, kockar som steker äggen precis som du vill ha dem.

Antingen så älskar man det eller så lämnar man det.

Och upptäcker världen utanför. Ser bygatorna kantade av bilverkstäder, -frisörer och nyfikna barn, hör de uppiggande rytmerna från merengue-barer och öppna fönster.

Känner lukterna från snabbmats-kioskerna med grillad kyckling och smakerna från de färska, söta mangofrukterna.

Och så är det stränderna. De som faktiskt ser ut som de gör i charter-katalogerna.

Läs hela artikeln i nya numret av RESA-bilagan. Köp den med Aftobladet tisdag-onsdag!

ARTIKELN HANDLAR OM