Regnkaos i Thailand

RESA

Vattenmassorna har dödat 270 – nu hotas Bangkok

Det värsta regnandet på decennier dränker nu stora delar av Thailand.

Vattenmassorna har nått Bangkoks utkanter och hotar att översvämma huvudstaden.

21 länder avråder nu sina medborgare från att besöka Thailand.

Foto: Ett gäng munkar räddas undan vattenmassorna.

Översvämningarna började i slutet av juli och har sedan dess bara blivit värre.

270 människor har fått sätta livet i vattenmassorna eller dragits med i rader av jordskred.

Prasarn Trairatvorakul, chef för Bank of Thailand, uppskattar de ekonomiska skadorna till mellan 12 och 16 miljarder kronor så här långt.

Bangkok hotas

60 av Thailands 77 provinser har drabbats och nu hotas även Bangkok och den östra provinsen Rayong där två tredjedelar av Thailands industrier finns.

Staden Ayutthaya norr om Bangkok är i det närmaste utslagen. Där finns den japanska biltillverkaren Honda som tvingats stänga två fabriker. I lokala medier skildras hur hundratals nytillverkade bilar gått förlorade i vattenmassorna.

Monsunregnet i kombination med tyfoner har också gått hårt åt Thailands risodlingar. 1,17 miljoner hektar har förstörts i det land som är världens största exportör av ris.

Varuhusen töms

Den nytillträdda premiärministern Yingluck Shinawatra och hennes medarbetare gör nu allt för att försöka lugna Bangkoks tio miljoner invånare.

Men tecken på en begynnande panik finns. Folk har tömt varuhus och affärer på basvaror som ris, mineralvatten, fläsk och kyckling.

Bland de 21 länder som varnat sina medborgare för situationen i Thailand återfinns nyckelländer i turisthänseende som USA och Japan.

Svårt olycksdrabbade Japan har ändå sänt motsvarande 2,5 miljoner kronor i katastrofhjälp till Thailand. Kina har via Röda Korset bidragit med 16,5 miljoner medan Nya Zeeland och USA skjutit till 500 000 respektive 700 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM