Vi kommer tillbaka så fort helvetet försvinner

RESA

Hej igen, allihop.

Som av en händelse skriver jag de här raderna precis när Apollos första flight efter oroligheterna är på väg till Egypten med svenska påskfirare.

Apollo är först ut igen, och jag tänker att vi svenskar är rätt snabba att lämna in när det brinner, men också kvicka att komma tillbaka när helvetet försvinner.

Vi ser det ofta. Oroligheterna i Thailand härom året hann knappt avslutas innan svenskarna trängdes vid frukostbuffén på resorthotellen igen. Och efter tsunamin 2004 ville många svenskar inte ens vänta in UD:s rekommendationer.
 

Det är bra. Efter interna kriser och katastrofer är det viktigt för drabbade länder att turismen snabbt börjar rulla igen.

Jag minns det från Sri Lanka i fjol, hur glada lankeser handgripligen ville kramas när de fick höra att vi svenskar efter tsunami och inbördeskrig äntligen var på väg tillbaka.

Samma visa i Kenya nu i mars.

Kenya blir nästa vinters comebackland för den svenska chartern. Apollo, Ving och Fritidsresor satsar alla.

Safari och strand är ledorden och det råder ingen tvekan om att kenyanerna saknat oss svenskar.

På de kenyanska hotellen är vi – och skandinaver i allmänhet – de populäraste gästerna. För vi klagar minst.
 

På lodger och camper vid safariparkerna har man undrat vart vi egentligen tog vägen efter oroligheterna 2008.

– Ni verkade ju alltid så nöjda, som min safariguide sa efter några fascinerande timmar med lejon och giraffer utanför bilfönstret i Masai Mara.

Att alla tre charterjättarna nu ska spela på samma planhalva i Kenya är bra, åtminstone för dem som ser fram emot priskrig.

Trycket betyder förstås också att programmen måste vässas, för nu har vi chans att jämföra vilket bolag som förutom priserna har bästa flyglösningen, häftigaste kombinationerna, lodgerna.

Frågan är bara: räcker resenärerna till?

Apollo är tillbaka i Egypten, nästan på dagen två månader efter att ha plockat hem svenskarna från kaoset.

Men när är vi mogna att uppleva Japan igen? Om ett, fem eller tio år?
 

Jag har en känsla av att svensken ratar risken för strålskadad sushi och radioaktivt vatten mer än oroligheter och terrorhot.

Men nu rusar vi lite snabbt, va? Det ska bli sommar först. Och åtminstone på den här sidan Medelhavet kan den bli alla tiders.

Kroatien, som mer och mer börjar iklä sig rollen av svenskfavorit, alltid soliga Cypern, klassiska Grekland, rekordbokningarnas Turkiet ... alla finns med i nya numret av tidningen RESA, som finns ute nu. Och de behöver också sina turister.

Trevlig läsning!

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Sture Bjarnelind är redaktör för Aftonbladet RESA.

Mejla Sture!