Cyklar 950 mil – till fadderbarnet

RESA

Fyra månader längs klassiska rallysträckan tar Hannelore till Fatou i Senegal

Foto: Hannelore Grill började cykeläventyra när hon var 50 år. ”Jag har blivit yngre sedan dess. Nu är jag 60, och kan använda kroppen mycket bättre”, säger hon.

Hannelore Grill gillar att cykla.

Så när idén föddes att hälsa på fadderbarnet i Afrika var det inte tal om att boka flyg.

Hon ska trampa de 950 milen till Senegal.

Hannelore Grill, 60, har aldrig tidigare träffat sitt fadderbarn Fatou, 12. Flickans familj är fattig och bor i en by i nordvästra Senegal.

– Det ska bli så spännande att träffa henne, säger Hannelore Grill.

Barnrättsorganisation Plan har hjälpt henne att organisera mötet med Fatou. De räknar med att hela byn kommer att välkomna fadderföräldern när hon anländer på sin röda cykel. Då har hon trampat ända från hemmet på Djurgården i Stockholm.

– De kommer nog att undra vad jag är för en konstig stålkvinna, säger Hannelore och skrattar.

Sällskap från Paris

Hon ska cykla på egen hand ner till Paris, ungefär 11 mil per dag. Där möter hon upp med en grupp cykelfantaster från hela världen som tillsammans ska cykla sträckan Paris-Dakar. Då höjs tempot till i snitt 12,5 mil per dag. Hela resan tar fyra månader.

Men det här är inte första gången Hannelore sätter sig på en cykel, hon har redan trampat sig igenom stora delar av Europa.

– Jag älskar naturen, dofterna och känslan att leva här och nu. Mest gillar jag bergen. Det är en utmaning att ta sig uppför och få använda kroppen.

Lite rädd för djuren

Nu väntar dock andra utmaningar, och kanske också faror. Flera länder i nordvästra Afrika brottas med interna konflikter och våld, men det bekymrar inte Hannelore. Däremot är hon lite rädd för Afrikas vilda djur.

– Jag drömde om krokodiler i natt. En jättestor best snärtade till mig med stjärten, säger hon och skrattar.

Byn får cykeln

Foto: Målet för resan.

Men det är inte resans längd eller farorna längs vägen som upptar Hannelores tankar dagarna före avresan, utan vad hon ska ge sitt fadderbarn i present.

– Jag vill ge något som flera barn kan använda och det ska inte vara dyrt. Kanske en boll eller ett hopprep.

Cykeln ska hon skänka till byn så att även den kommer till nytta för så många som möjligt.