Simma med hajar i Filippinerna

Publicerad:
Uppdaterad:
Tubbataharevets gamla kontrollstation ligger på en sandbank mitt i havet.
Foto: Thinkstock
Tubbataharevets gamla kontrollstation ligger på en sandbank mitt i havet.

Resa | Filippinerna

Är du sugen på att se en haj i verkligheten bör du åka till ön Malapascua i Filippinerna.
Om hajar inte känns så lockande kanske Tubbatharevets nationalpark är ett mer passande val.

Tubbataharevet – oändliga atoller

Tubbataharevets marinpark utgörs av två näst intill oändliga atoller med 360 olika sorters koraller, 13 sorters valar och delfiner, elva sorters hajar och en makalös mängd fiskar och havssköldpaddor. Bästa sättet att uppleva marin-parken är via en liveaboard, där du bor på båten och dyker varje dag. Dessa båtar avgår från staden Puerto Princesa på paradis-ön Palawan tre månader om året, från mitten av mars till mitten av juni. Då är sikten under ytan är hisnande 30–45 meter.

Så åker du hit:

  • Lågprisflyg till Puerto Princesa på Palawan avgår från Filippinernas huvudstad Manila. Pris cirka 500 kronor tur och retur med Air Asia.

Pris:

  • Liveaboard med helpension i sex dagar kostar från 9 500 kronor. Snorklare betalar cirka 1 500 kronor per dag.

Malapascua – hajar i överflöd

Foto: Thinkstock
Valhajen är världens största haj och den största levande fiskarten.

Det är i princip omöjligt att slå ön Malapascua när det gäller att simma med hajar. Här ser du så många olika sorter att du knappt kan räkna, men den häftigaste synen är den extremt sällsynta rävhajen med sin långa graciösa stjärtfena. Snorklare blir inte heller besvikna. Bästa snorklingen hittar du en bit utanför ön och dit kommer du om du hänger med på någon av de arrangerade båtturerna. Du kan också räkna med att se delfiner, sköldpaddor, rockor och – om du vill – vrak.

Så åker du hit:

  • Malapascua ligger precis norr om semesterön Cebu. Du flyger till Cebu från Manila och tar båten över på 30–60 minuter.

Pris:

  • Det finns flera strandhotell i olika prisklasser på ön, från cirka 300 kronor natten. Snorklingsturer erbjuds i alla prisklasser. Du kan ta PADI-dykcertifikat för runt 2 700 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA