Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Rekordår för flygförseningar - ”Anmärkningsvärt”

Publicerad 2018-07-23

Antalet resenärer som drabbats av inställda och försenade flyg har ökat under 2018.

Strejker, personalbrist och ökande turism gör så att allt fler flygresor blir försenade. I år är antalet försenade flygresor rekordmånga, någonting som drabbar resenärerna. ”Att det har fördubblats i år är ganska anmärkningsvärt”

Att sitta på en flygplats timme efter timme istället för att flyga iväg till semestern eller affärsresan, det är inte speciellt populärt. Men i år har 215 000 passagerare fått göra just det från Svenska flygplatser, enligt Airhelp.

– Många blir frustrerade om de blir sena på semestern, den är viktig för många, säger Andreas Hermansson, chef på Airhelp Sverige.

Airhelp är ett företag som hjälper flygpassagerare att driva kompensationskrav för inställda och försenade flyg. Mellan 1 januari och 30 juni i år är det 658 miljoner kronor som flygbolagen blivit skyldiga resenärer som rest från Sveriges flygplatser. Det är dubbelt så mycket som under samma period 2017.

– Det har varit mycket kaos i sommar, exempelvis strejker. Och under semestern blir det en slags kedjeeffekt när trafiken redan är högre belastad än vanligt. Men att det har fördubblats i år är ganska anmärkningsvärt, säger Andreas Hermansson.

Summan på 658 miljoner kronor inkluderar även pengar som kan ha delats ut till resenärerna i form av ersättning. Men endast cirka 50 procent av de som är berättigade ersättning ansöker om det.

– Många förstår inte att de har rätt till kompensation och många vet inte hur de ska gå till väga. Så av dessa 658 miljoner skulle jag gissa att 25-50 procent tas ut och att resten blir liggande.

Flera orsaker

Strejker, personalbrist och ökande turism leder till försenade, inställda och överbokade flygresor. Och det handlar inte om förseningar på ett par minuter, utan de 215 000 passagerarna som blivit försenade från svenska flygplatser kom alla fram över tre timmar försenat.

– För att ha rätt till ersättning måste flyget vara över tre timmar försenat, och det utgår alltid utifrån slutdestinationen, säger Andreas Hermansson.

Antalet försenade och inställda flygresor ökar lite för varje år, enligt Airhelp. Det är inte bara i Sverige som 2018 blir förseningarnas år, utan liknande trender syns i hela världen. Men Andreas Hermansson tror att det går att vända den negativa trenden.

– Om man går igenom vad som går snett så kan det korrigeras. Så det beror helt på hur man väljer att hantera de här problemen.

Det kan bli lite rörigt på flygplatsen när många resenärer drabbas av inställda eller försenade flyg.

Rätt till ersättning

Om ditt flyg ställs in eller är försenat i mer än 3 timmar utan giltigt skäl så har du som resenär rätt till dryg 6 000 kronor i ersättning. Om anledningen till förseningen är att flygbolagets personal strejkar ska du få ersättning, men inte om flygbolaget påverkas av en annan strejk, då det räknas som ett giltigt skäl. Andra giltiga skäl är exempelvis stadskupp, terrordåd eller akut sjukdom på flygplanet så att man behöver nödlanda

– Vad som är ett extraordinärt skäl bedöms från fall till fall. Snöfall i södra Europa är ju till exempel oftast oväntat, medan ett likvärdigt snöfall i Helsingfors inte nödvändigtvis behöver anses vara en extraordinär händelse. Det rör sig om vad man bedömer att flygbolagen ska kunna hantera.

Speciellt inrikes

Av flygrutterna som har störst andel förseningar i år är en majoritet inrikesflyg. Mest förseningar hittills 2018 har rutten Dala i Borlänge till Landvetter, där nära hälften av alla flyg är försenade.

– En vild gissning är att man inte har samma reservnät, säger Andreas Hermansson.

Flygplatserna med störst andel försenade flyg hittills i år (minst i genomsnitt tre avgångar/dag under 1 januari – 30 juni)

  1. Åre Östersund: ca 33 % försenade flyg
  2. Luleå: ca 30 % försenade flyg
  3. Örebro: ca 29 % försenade flyg
  4. Arlanda: ca 28 % försenade flyg
  5. Kiruna: ca 26 % försenade flyg
  6. Karlstad: ca 26 % försenade flyg
  7. Ronneby: ca 26 % försenade flyg
  8. Bromma: ca 26 % försenade flyg
  9. Landvetter: ca 25 % försenade flyg
  10. Umeå: ca 25 % försenade flyg

Flygrutterna med störst andel försenade flyg hittills i år (minst 180 avgångar under 1 januari – 30 juni)

  1. Dala (Borlänge) – Landvetter: ca 49 % försenade flyg
  2. Örebro – Malmö: ca 47 % försenade flyg
  3. Landvetter – Düsseldorf: ca 46 % försenade flyg
  4. Ronneby – Arlanda: ca 39 % försenade flyg
  5. Åre Östersund – Bromma: ca 36 % försenade flyg

Så gör du vid försening

  • Om du blir hungrig under en försening som är längre än 2 timmar ska flygbolaget erbjuda mat och dryck. Om så inte är fallet kan du handla själv och spara kvittot för framtida kompensation, men tänk på att priset för maten och drycken ska vara rimligt.
  • Om du måste stanna över natten ska flygbolaget betala för hotell och transport till hotellet. Om många resenärer drabbas kan det vara svårt för flygbolaget att ordna boende för alla, då kan du boka hotell själv och spara kvittot för framtida kompensation.
  • Skriv inte under eller acceptera någonting som kan innebära att du ger upp dina rättigheter.
  • Spara kvittot för alla utgifter du kan behöva göra vid en försening.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln