Nytt rekord för kryssningsresor

Hurtigruten i Norge lockar unga som gamla.
Hurtigruten i Norge lockar unga som gamla.

Intresset för kryssningsresor har aldrig varit större, det visar en undersökning från Resia. ”Även för många unga står det högt på önskelistan”.

Kryssningsresor lockar fler och fler svenskar. Att kunna gå ut på samma balkong och se olika platser varje dag, att få se höga berg eller paradisöar eller solnedgångar över horisonten.

– Att åka på kryssning känns lite nytt fortfarande. Det är många som inte har testat och det finns en nyfikenhet, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

På fyra år har bokningarna av kryssningsresor ökar med 78 procent, och bokningarna för Hurtigruten i Norges fjordar har ökat med hela 350 procent.

– Det är verkligen en otrolig ökning, säger Lina Eklund, som tror att naturupplevelser och närheten är det som lockar mest med Hurtigruten.

Många har även Hurtigruten med på sin så kallade bucket list, sin lista på saker att göra innan döden.

– Även för många unga står det högt på önskelistan, det har blivit trendigt att resa nära och vara i naturen.

Ser man till alla åldrar så står lyxboende i Maldiverna högst upp på listan, följt av Hurtigruten och vingård i Toscana på delad andraplats.

Prisvärda kryssningar

Kryssningar blir för många ett alternativ till charterresan - mycket på grund av priset. Det kostar nämligen nästan lika mycket att åka på charter som att kryssa i Karibien.

– Många har fått upp ögonen för hur prisvärt det är. I Karibien är det billigare ombord än det är på land, och så är det hög standard på mat och dryck, säger Lina Eklund.

Andra saker som lockar med kryssningsresorna är möjligheten att få se många platser utan att behöva packa om och byta boende, samt att många rederier jobbar hårt med att minska sina utsläpp, vilket många svenskar värderar.

– Uppfattningen jag har fått av rederierna är att att man gör allt för att vara mer hållbara. Man skaffar motorer som ska minska utsläppen, man bojkottar sugrör, man arbetar med biståndsarbete på platserna man besöker.

Kryssningarna i Karibien är de som är mest prisvärda.
Kryssningarna i Karibien är de som är mest prisvärda.

Äldre målgrupp

Det är främst de äldre som drömmer om att resa genom Norge, för personer mellan 56 och 79 kom Hurtigruten på förstaplats av saker man vill göra. Hos de yngre ser man ett ökat intresse, personer mellan 16 och 34 sätter hurtigruten på femte plats. Även barnfamiljer åker på mer och mer kryssningar.

– Det är ett paradis för barn, med pooler, legorum och bio. Allt finns på samma plats så det blir väldigt enkelt. Det är också vanligt för generationsresor, att man firar farmor eller morfar med hela familjen. Det finns någonting för alla.

Från lyx till fönsterlöst

Kryssningar finns runt om i världen och en kryssning till Galapagosöarna kan skilja sig ganska markant från en kryssning i medelhavet. Men det finns även stora skillnader mellan olika rederier.

– Det är bra att kolla upp vilka rederier som passar bäst efter behov, vill man ha enkelt, lite lyxigt, eller bra för barnfamiljer? Vissa hytter kan vara utan fönster och då blir det billigare, andra har fönster eller till och med balkong.

Det finns även kryssningar som satsar på specialintressen, från äventyr till hälsa.

– Det finns en del kryssningar som satsar mycket på hälsa och lite högre standard. På de flesta fartyg finns stora och fina gym med såväl konditionsträning som styrka och gruppträning som yoga, pilates och spinning.

Och är du en person som blir åksjuk efter ett par minuter i en vinglig båt? Oroa dig inte, det känner man inte på de stora kryssningsfartygen.

– Har man åkt på kryssning en gång så vill man göra det igen, säger Lina Eklund.

Att sitta på en balkong på ett kryssningsfartyg ser inte helt fel ut.
Att sitta på en balkong på ett kryssningsfartyg ser inte helt fel ut.

Expertens favoriter

 1. Karibien och Bahamas
  - För att det är så otroligt prisvärt och för att man få se verkliga paradisöar, säger Lina Eklund.
 2. Asien
  - Det är spännande med kryssningar i Singapore eller Dubai, det är inte så många som har fått upp ögonen för kryssningar i Asien.
 3. Jorden runt
  - För den som har mycket tid och pengar, jag tror att det är väldigt häftigt.

2018 års kryssningstrender

 • Generationsresande
 • Fortsatt stora ökningar på kryssningar i Karibien
 • Ökad efterfrågan bland barnfamiljer
 • Ökat intresse för kryssningar som inkluderar Panamakanalen
Världens kryssningar: reseguide med 165 tips
Publisert:

LÄS VIDARE