Fynda second hand på franskt vis

I Paris kan du vårshoppa lyxiga designkläder till halva nypriset

Gatuvimlet i Paris en vårdag. Elegant och trendmedvetet.

Alla fransyskor verkar gå i designerkläder, från topp till tå. Hur bär de sig åt? Hur har de råd?

Lösningen heter secondhand.

Men glöm solkiga loppmarknader. Även begagnade designerplagg inhandlas i fina butiker - men för en bråkdel av originalpriset.

Paris måste vara Europas bästa shoppingstad. Här finns verkligen allt, från stökiga lågpriskedjor till eleganta modepalats med egen limousinservice framför ingången.

Men skyltfönsterpromenaden i designerkvarteren slutar inte sällan med shoppingångest. Åh, om man bara hade råd med en sådan liten Chaneldräkt, en Armanikostym, ett par Pradaskor, eller åtminstone en Louis Vuittonväska!

Men vem säger att lyx alltid måste vara orimligt dyr? I 16:e arrondissementet, i närheten av Eiffeltornet, ligger Paris största second hand-butik för designerkläder. Réciproque är ett shoppingparadis för de märkesfixerade.

Hit lämnar kvarterets välsituerade Madame, eller rättare sagt hennes diskreta hembiträde, designerplaggen hon har tröttnat på och som bara tar plats i garderoben. Oftast efter blott en användning.

Det är här du har chansen att fynda dig till en ny vårgarderob. Affären saknar charm men utbudet är enormt och känns inte som begagnat. Cocktailblåsan av Dior verkar aldrig ha varit på fest, Pradaskorna doftar fabriksfärska och Paul Smithkostymen avslöjar inga hemligheter från toppmötet den har varit med om. Réciproque säljer secondhand chic till en bråkdel av originalpriset. Men även det kan kännas dyrt.

På Half & Half i mindre glamourösa 13:e arrondissementet har bröllopsklänningar hämtats direkt från visningspodiet.

Dessa flickdrömmar, kreerade av de största modeskaparna, är högst två år gamla och kostar bara en fjärdedel av sitt ursprungliga pris (2 700 till 13 500 kronor). Svårigheten kan vara att mannekängen som visade upp den kanske inte har din storlek.

Men här hittar du även andra godbitar. En kappa från Agnès B, en söt klänning från Claudie Pierlot, ett snyggt litet urval Burberry-handväskor och så skor: Prada, Sergio Rossi, Robert Clergerie.

Dégriffé heter affärerna som säljer äldre designerkollektioner med upp till 70 procents rabatt. Alla kläder är oanvända, fast minst en säsong gamla. Oftast mer.

Hos la Citadelle på rue de Trois Frères i Montmartre hittar man ett underbart sortiment av lite mindre kända unga märken som till exempel Stella Cadente. Men även obligatoriska basplagg från Petit Bateau.

Direkt intill ligger Stock Griffes, ett paradis för lite större kvinnor. Här säljs huvudsakligen fjolårets kollektion av Lilith, en härlig annorlunda design från storlek 40-48.

Fördelen med Dégriffé-butikerna är att det finns ett - om än begränsat - urval av storlekar och matchande plagg. Nackdelen är att folk kanske upptäcker att kläderna är hopplöst ute. De är ju en säsong gamla.

Guide/Paris

Katrin Jakobsen (resa@aftonbladet.se)

Publisert: