Det här är Sveriges vackraste tågresa

Av: 

Jenny Alexandersson

Resan mellan Lidköping och Mariestad tar dig över vackra Kinnekulle.
Resan mellan Lidköping och Mariestad tar dig över vackra Kinnekulle.

SJ

Grönskande ängar, dovhjortar och Vänerns fina strand – allt det kan du uppleva när du reser mellan Lidköping och Mariestad.
Sträckan har utsetts till Sveriges vackraste tågresa.

Det finns få saker som slår tågets lugna dunkande och det flimrande landskapet som susar förbi. Att åka tåg är ofta avkopplande och en njutning för alla sinnen.

Det har SJ tagit fasta på och i en tävling bad de resenärer och personal att nominera tolv bidrag som resenärerna sedan fick rösta på till Sveriges vackraste tågresa. Resultatet blev att sträckan mellan Lidköping och Mariestad slår landets alla andra tågresor. Resan går rakt igenom den fina naturen runt Vänerns strand och över Kinnekulle.

Röstat klokt

Sofia Lundborg, som är lokförare på SJ Götalandståg, kör tågsträckan över Kinnekulle varje arbetsdag. Hon tycker att svenska folket röstat klokt när de valde tågresan Lidköping och Mariestad till Sveriges vackraste.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.

Fjäll och sjölandskap

På andra plats hamnar en resa som tar passagerarna genom ett fantastiskt fjällandskap. Det är tågresan mellan Kiruna och Narvik, via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. Sträckan mellan Järvsö och Ånge kom på tredje plats. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden.

Sveriges vackraste tågresor

 1. Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
  Den här tågresan går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand. Detta är ett sceniskt naturområde som har en rik flora och fauna. Under våren blommar bland annat ramslök och på vintern är det ofta ett vitt sagoland fullt med hjort och älg.
 2. Kiruna-Narvik
  En magisk tågresa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. En fantastisk kombination av vatten, berg och grönska där du får uppleva både Sverige och Norge på samma resa.
 3. Järvsö-Ånge
  Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas av vatten, böljande kullar och fina Hälsingegårdar.
 4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
  Tågresan erbjuder en spektakulär utsikt över Vättern och Huskvarnadalen. Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en underbar vy över helt öppet vatten och den långa sandstranden i Jönköping. Vid god sikt kan resenärer även se Visingsö i horisonten.
 5. Halmstad-Göteborg
  Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet och ger en fantastisk vy över den dramatiska kusten och Varbergs fästning.
 6. Borlänge-Mora
  En resa genom ett vackert Dalarna med skog, berg, sjöar och röda stugor. Järnvägen slingrar sig runt Siljans vikar och bäddas in i ett magiskt ljus, speciellt i gryning och skymning. Under resan gång korsas även den 3 mil långa Österdalälven vid Leksand.
 7. Malmö-Helsingborg
  En tågresa som är vackrast en vårdag då alla rapsfälten på Lundaslätten lyser gula. Sträckan går sedan längs med kusten och erbjuder utsikt över Öresund och Danmarks kust.
 8. Laxå-Karlstad
  Värmlandsbanan tar dig på äventyr genom de djupa värmländska skogarna. Tåget glider över den kurviga sträckan nästan som en berg-och-dalbana och passerar dramatiska landskap och blanka sjöar. Resan passerar även ett flertal vackra bevarade stationshus från 1800-talet.
 9. Malmö-Köpenhamn
  En resa över den fantastiska Öresundsbron. Det finns nog inget ljuvligare än att åka över sundet vid en soluppgång på sommaren. Dessutom är Malmö Central en av Sveriges vackraste tågstationer.
 10. Kalmar-Alvesta-Göteborg
  En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.
 11. Ludvika-Örebro
  En mysig och äldre järnvägssträcka genom Bergslagens orörda vildmark med raviner, gammal tallskog, sjöar, myrar och tjärnar. Det eleganta stationshuset i Örebro är också K-märkt och ritades av Adolf W. Edelsvärd 1862.
 12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga
  En sträcka i hjärtat av Mellansverige som trafikeras av många resenärer på väg till och från arbete i Stockholmsområdet. Resan erbjuder stor variation, höga broar och djupa bergskärningar samt en vacker utsikt över Södertäljes inlopp och över den anrika museibanan vid Läggesta.
LADDA NER: Reseguide om att vandra i Sverige
Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Så bokar du enklast tåg till Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

SJ

Resa | Sverige

Kinnekulle

MER OM RESA

Fantastiska tågresor – fem tips på tågresor runt jorden

Researrangörernas nya satsningar – på tåg

10 höstvandringar – direkt från stationen

SJ lanserar nytt tågluffarkort för resor i Sverige

Här är svenska platsen som slår alla utlandsresor

Vackraste tågresorna i Europa

Klimatsmart skidsemester – hit kan du åka med tåg

Resebolagen satsar på tågresor

Här är SJ:s alla nyheter för sommaren

GUIDE: Så bokar du enklast tåg till Europa

Expertens bästa tips till dig som vill tågluffa

Här är Sveriges tolv nya vandringsleder

Tågluffa längs Medelhavets vackra kust

Så åker du på en klimatsmart weekend

Malin tågluffade i Europa med familjen

Nu går bokningen av tågluffen som på räls

Så kan du turista hållbart på hemmaplan

Sveriges vackraste vandringsleder

Liseberg och Läckö slott väntar

Upptäck det bästa i ditt landskap

10 svenska pärlor med internationell klass

Familjen Myhre på roadtrip genom Balkan

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend