Pridesäsongen rullar igång – sommarens bästa festivaler

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Just nu pågår World Pride i Madrid.
Foto: JUAN MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
Just nu pågår World Pride i Madrid.

Bland festivaler och parader i sommar går många i regnbågens färger.

World Pride i Madrid pågår och är startskottet för en rad Pride-festivaler.

Här är en handfull festival-förslag.

Väl värda en resa.

Sugen på att kombinera semesterresan med att fira pride? Då finns en uppsjö spännande pridefestivaler värda att besöka. Tillsammans med resesöksajten momondo.se har Aftonbladet listat några av de största evenemangen för kärleksfull sommar- eller höstupplevelse.

– Pridefestivaler är en fin anledning att se sig om i världen och uppleva nya platser. Förutom färger, glädje och parader lyfter de också viktiga frågor om allas lika värde. säger Robin Eriksson, talesperson på momondo i Sverige.

1. Madrid, Spanien – pågår

Madrid, Spaniens huvudstad, är ett trendigt resmål där ”World Pride” pågår, 23 juni – 2 juli. Festivalen lockar miljoner besökare från hela världen. Madrid är sedan länge känt som en av de mest gayvänliga städerna i världen, och bjuder på ett spektakulärt evenemang inom allt från kultur och underhållning till sportevenemang.

2. Berlin, Tyskland – 16-23 juli

Berlin Pride är en av de största pridefestivalerna i världen och har arrangerats sedan 1979, bjuder på en rad olika event över hela staden under en vecka. Själva paraden är den 22 juli. Förutom parad och tillhörande festivalkvarter anordnas även många pridefester på Berlins många mytomspunna klubbar.

3. Stockholm, Sverige – 31 juli-6 augusti

Ingen lista är komplett utan Sveriges största Pride-festival: Stockholm Pride. Evenemanget, som sprider sig över Stockholms län, bjuder på en rad spännande aktiviteter. Själva paraden är den 5 augusti dit man kan föranmäla ett ekipage för att delta i tåget. I Pride Park på Östermalms IP anordnas konserter, framträdanden och utställningar.

4. Köpenhamn, Danmark – 15–20 augusti

I vårt grannland Danmark arrangeras årligen Köpenhamn Pride i slutet av augusti. Många svenskar åker till Köpenhamn på weekendresor under året, och ett tips är just den här helgen då veckan kulminerar med paraden den 19 augusti. Fånga sensommarvärmen i Köpenhamns parkområden, eller klä upp dig inför hösten via en shoppingrunda på Ströget.

5. Queenstown, Nya Zeeland – 2-9 september

Sugen på en annorlunda prideupplevelse? Besök Nya Zeeländska Queenstown och delta i ”Gay Ski Week”. Upplägget är precis som det låter – pride med skidåkning. Festivalen är späckad med annorlunda event med allt från nattskidåkning till pub-quiz och grymma fester. Queenstown är också känd som ”äventyrshuvudstaden” med mycket att se och göra.

6. Las Vegas, USA – 20-22 oktober

För den ultimata festen passar väl inget bättre än Las Vegas? Las Vegas årliga prideparad inleds på kvällen den 20 oktober, men du kan även delta i flera stora för- och efterfester. Dagen efter anordnas även en familjevänlig festival i Sunset Park. Under veckan kan du välja mellan en rad mycket olika aktiviteter som exempelvis bingo, skönhetstävlingar och en bröllopsmässa. Om du känner dig redo för att binda dig så har Las Vegas många ”Wedding Chapels” öppnaoch en särskild LGBTQ-bröllopsmässa arrangeras.

Publicerad:

LÄS VIDARE