Många har klimatoro men få vill stanna hemma

Av: 

TT

Resa | Flyg

Gretaeffekten på svenskarnas resande är begränsad. Enligt tidningen Vagabonds resebarometer uppger två av tre svenskar att de påverkas av skriverier kring resors klimatavtryck.
Samtidigt uppger lika många att de inte planerar att förändra sitt resande.

Under det senaste året har medier och influerare flitigt hängt ut flyget som klimatbov. Klimataktivisten Greta Thunberg är en av dem som slutat flyga, samtidigt som uttryck som "flygskam", "klimatångest" och "tågskryta" myntats.

Vagabonds årliga resebarometer visar att utlandssemestrandet minskade med en halv miljon resor under 2018 jämfört med 2017. Drygt en femtedel uppgav att de förändrat sitt resande jämfört med tidigare år, varav de flesta gjorde färre utlandsresor.

Trots en het debatklimat är det få som vill ändra på sitt resande.

Anna Elofsson, doktorand på Chalmers som forskar om klimat och flyg tror att det minskade utlandsresandet delvis är kopplat till klimatdebatten men påpekar att andra faktorer som införandet av flygskatten, varningssignaler för en förestående lågkonjunktur spelar in, liksom den varma sommaren.

Få vill förändra sitt resande

– Värmeböljan får ett slags dubbeleffekt. Dels påminner den om klimatförändringars möjliga effekter. Vi hade även skogsbränderna som var obehagliga. Dels blev det så klart mer attraktivt att vara hemma än under en sommar som regnar bort, säger hon.

Enligt resebarometern avser 32 procent att förändra sitt resande under 2019 av miljöskäl medan 19 procent planerar att åka mera tåg.

Att cirka en tredjedel av svenskarna pratar om att förändra sitt beteende anser Anna Elofsson vara en relativt hög siffra jämfört med vad man kan åstadkomma med till exempel en informationskampanj.

– Om det kom något nytt som gjorde att en tredjedel började se över sin alkoholkonsumtion då skulle man nog tycka att det var ganska mycket, säger hon.

Flygandet kommer att öka

Fortfarande står flyget för 65 procent av alla utlandsresor. och enligt en prognos från Swedavia som driver Sveriges största flygplatser väntas svenskarnas flygande öka med 30 procent till 2030.

– Att vi bryr oss om klimatet, det gör en hel del människor och det syns i statistiken, men det slår inte igenom så mycket som man skulle kunna tro, säger Per J Andersson, redaktör på tidningen Vagabond.

Enkelheten, snabbheten och en uppsjö av nya billiga direktflyg till turistdestinationer gör flyget till ett självklart val för många, säger han. Därtill kommer resebyråernas okunskap kring tågresor.

Enklare sätt att boka tågresor utomlands är dock avgörande för att våra resevanor ska förändras, anser Per J Andersson.

Efterlyser enklare utlandsresor med tåg

– Om allt ser ut som det gör i dag så kommer fortfarande bara en liten del att ta tåget till utlandet. De kommer kanske att bli fler, men de kommer att förbli en minoritet. Det som krävs är att resebyråer, tågföretag och politiker gör att det blir enklare att åka tåg till utlandet.

Nyligen aviserade regeringen att de skjuter till 50 miljoner kronor till Trafikverket för att upphandla tågförbindelser till Tyskland.

Fakta: Semesterbarometern

  • Svenskarnas utlandssemestrar 2018:
  • antal resor: 11,2 miljoner
  • 16,6 miljoner om man räknar med barn och tjänsteresor.
  • Undersökningen genomfördes i januari 2019 genom en så kallad rekryterad webbpanel med svenskar från 18 år och uppåt. Totalt tillfrågades 3 541 personer, varav 2 041 genomförde hela undersökningen.

Källa: Vagabond

Här hittar du alla våra härliga reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Ryanair toppar svarta listan – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg

Klimat | Resa

Greta Thunberg

Klimathotet

Resor och klimat

MER OM RESA

Värme, valuta och flygskam – därför flyger vi mindre

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Resebolagen satsar på tågresor

Färre bokar charter- och flygresor i sommar

Svenskar förknippas med flygskam utomlands

Det här vill svenskarna ha på flyget

Flyg, bil eller tåg –så reser svenskarna i sommar

Charterjätten klimatkompenserar alla resor

SAS: alla piloter i Skandinavien går ut i strejk

25 resor där tåget är snabbare än flyget

Svenska millennials reser allt mer

Se upp med problem i tågtrafiken i påsk

Flygbolag vill kompensera bort flygskam

Rekordmånga tog flyget förra året

Minskad efterfrågan på sommarens resor

Så kan din packning påverka flygets utsläpp

Rekord för tågen: så många kom i tid

Här är svenska platsen som slår alla utlandsresor

Därför har SJ-tågen bytt namn

Resenärer om strejken: Försöker vara hoppfull

Så påverkas resor till Storbritannien av brexit

Så bokar du tågresor och tågcharter

Världens juligaste platser enligt svenskarna

Svenska staden tackar nej till influencers som flyger