Skandinaviens bästa stränder – 10 favoriter

Fina stränder finns närmare än du tror

Det finns många vackra stränder i Skandinavien.
Det finns många vackra stränder i Skandinavien.

Vit strand och klart vatten, många tänker på medelhavet, Karibien eller Sydostasien när någon nämner vackra stränder. Men man behöver inte åka så långt för att hitta en bra strand. Här är 10 vackra stränder i Skandinavien.

Norge

 • Hauklandstranda – Lofoten
  Den här stranden kan få dig att tro att du är någonstans runt medelhavet. Men låt dig inte luras, stranden ligger i Lofoten, norra Norge. Stranden har kallats Norges vackraste och ligger ungefär 10 minuter utanför Leknes. Det går även att tälta eller parkera husbilen intill stranden.
Stranden Hauklandstranda i norra Norge är omringad av berg.
Stranden Hauklandstranda i norra Norge är omringad av berg.
 • Mjelle – Bodø
  Utanför Bodø i Norge ligger den pärla till sandstrand. På sommaren går det att bada på platsen, men många åker dit för att se den spektakulära sanden som är både vit och röd. Varför sanden är röd är oklart, men det sägs att sanden är uppblandad med partiklar från ädelstenar. Stranden är populär bland turister, så vill du vara ensam kan det vara värt att överväga någon av de andra stränderna som ligger nära Bodø.
 • Solastranden– Stavanger
  Solstranden, eller Solstrada som den heter på norska, är en strand i Sola kommun, utanför Stavanger. Stranden är 2,3 kilometer lång och är ett populärt besöksmål för badsugna under sommaren. På platsen är det även många som surfar och vindsurfar.
Solastranden är en 2,3 kilometer lång strand.
Solastranden är en 2,3 kilometer lång strand.

Sverige

 • Tofta strand – Gotland
  På Gotlands västra kust, cirka två mil söder om Visby, ligger Tofta strand. Stranden är en av Gotlands mest kända badplatser och ett populärt besöksmål under sommarmånaderna. På platsen finns även restauranger, camping och en utomhuspool.
 • Pite havsbad – Piteå
  Som namnet vittnar om så ligger denna strand strax utanför Piteå, i Norrbotten. Stranden har även kallats Norrbottens Riviera, och trots sitt nordliga läge är sanden på platsen mjuk och vit, och vattnet är ofta varmt. Vid badet finns det även mycket annat att roa sig med, som barer, restauranger, gokart och äventyrsbad.
Pite havsbad kallas även för Norrbottens Riviera.
Pite havsbad kallas även för Norrbottens Riviera.
 • Böda Sand – Öland
  Även Öland har en känd strand, det är badplatsen vid Böda Sand. Stranden är två mil lång, sanden är kritvit och vattnet är klart. Badplatsen ligger vid campingplatsen Böda Sand, på den nordöstra delen av ön. Stranden är en aktivitet i sig, men de som blir lätt uttråkade kan roa sig med vattensporter, glasskiosker eller restaurangen på platsen.
 • Falsterbo strand – Skanör med Falsterbo
  Södra Sveriges favoritstrand ligger i Skanör med Falsterbo. Stranden är 4,5 kilometer lång, och i området finns ännu fler små stränder för den som vill hitta en egen lite bit. Stranden har ofta kallats en paradisstrand, mycket på grund av den mjuka, vita stranden och det långgrunda vattnet.
Falsterbo strand är en långgrund strand.
Falsterbo strand är en långgrund strand.

Danmark

 • Dueodde – Bornholm
  Längst söderut på Bornholm ligger stranden Dueodde. Förr brukade sanden vandra på platsen, men efter att man planterat träd så har detta förhindrats. Platsen är nu populär, främst för den vackra sanden. Lite bakom stranden ligger ett centrum där det finns parkering, toaletter och kiosker.
Längst söderut på Bornholm ligger Dueodde.
Längst söderut på Bornholm ligger Dueodde.
 • Kandestederne – Skagen
  I Skagen är havet lite vildare än i övriga Danmark och strax norr oms staden ligger Danmarks nordligaste udde, Grenen, där havet Kattegatt möter Skagerrak. I och runt Skagen finns det gott om stränder, men de starka strömmarna kan göra det svårt att bada. En strand som det går att bada vid är dock Kandestederne strand. Höga sanddynor, bred strand och utsikt över det vilda havet. Stranden är populär året runt, på sommaren för sol och bad, och på höst och vinter för ridning eller vandring. Det går att köra bil till stranden, så den är lätt att ta sig till.
 • Løkken – Nordjylland
  I Nordjylland ligger Løkken, en liten ort med cirka 1 600 invånare. Sommartid är orten främst en semesterort, till stor del på grund av den stora och breda stranden precis intill staden, Løkken strand. På stranden står 500 vita badhytter som har gett orten dess smeknamn: Den vita staden. Även sanden är vit, och det finns delar av stranden där bilar är tillåtna och delar där de är förbjudna.
På Løkken strand vittnar badhytterna om en gammal badtradition i området.
På Løkken strand vittnar badhytterna om en gammal badtradition i området.
Publisert:

LÄS VIDARE