Här förbjuds turister att rida på elefanter

Hyllas av djurrättsorganisation – elefanterna mår bättre

Det kan verka harmlöst men att rida på elefanters ryggar kan innebära stora plågor för djuren.

Nu stoppas den populära attraktionen på en elefantpark i Vietnam.

Turister är fortfarande välkomna att titta på djuren – men bara på avstånd.

I länder där det finns elefanter finns nästan alltid en möjlighet för turister att rida på deras ryggar. Trots att det kan verka som en både mysig och ofarlig familjeupplevelse har det visat sig att så sällan är fallet för elefanterna.

Djurrättsorganisationer har länge uppmärksammat baksidan av den populära turistaktiviteten och foton och filmer har spridits som visar hur djuren behandlas mellan ridturerna.

I bilderna kan man se hur elefanter tränas till lydnad genom att de slås med käppar och binds med rep när turisterna inte ser. Det många inte vet är dessutom att elefanters ryggar faktiskt inte är gjorda för att bära tungt.

Här förbjuds elefantridning

Etiska möten med elefanter har nu börjat ersätta ridturerna i länder som Kambodja, Laos och Thailand och tidigare i år förbjöd en populär thailändsk park elefantridning.

Nu verkar det som att även Vietnam följer deras exempel, där nationalparken Yok Don tagit bort ridning från djurens scheman. Det är landets första etiska elefantupplevelse och ett steg i rätt riktning enligt många djurrättsorganisationer.

Elefanterna, som tidigare hölls kedjade mellan ridturerna, tillåts nu ströva fritt i sin naturliga miljö. Nu kan de dricka när de vill, leta efter mat och pyssla om varandra. Turister får nöja sig med att iaktta de majestätiska djuren på håll.

”Ser alla så mycket hälsosammare ut”

Djurrättsorganisationen Animals Asia har hyllat initiativet och säger att ”utnyttjande har blivit ersatt med respekt”. Organisationens djurvårdsexpert Dionne Slagter säger till Lonely planet att man redan kan se en positiv skillnad på parkens elefanter.

– I det fria ägnar elefanter upp emot 18 timmar om dagen åt att leta efter föda och det är exakt så Yok Don’s elefanter nu spenderar det mesta av tiden. De ser alla så mycket hälsosammare ut och de blir alltmer trygga i hur långt de vågar ströva omkring.

Publisert:

LÄS VIDARE