Jorden runt – på 80 galna avgifter

Av: 

Mikael Jägerbrand

Många flygbolag har de senaste åren blivit specialister på att påföra resenärerna extra avgifter för allt från bagage till kudde.
Många flygbolag har de senaste åren blivit specialister på att påföra resenärerna extra avgifter för allt från bagage till kudde.

Resa

Här är några ord som vi resenärer hatar men som älskas av flygbolag, hotellkedjor och politiker: Avgifter, skatter och tillägg. 

Alla som reser drabbas av allt fler sätt att krydda priserna.

Vi har letat upp 80 av de märkligaste sätten att få oss att betala mer än vi tänkt. 

På bara några år har vi resenärer blivit utsatta för en lavin av avgifter.  Det ursprungliga priset på rummet, flygningen eller hyrbilen blir ofta fördubblat när räkningen väl ska betalas.

I vår kartläggning har vi letat upp avgifter, skatter och tillägg på saker som bara för några år sedan var inbakat i resans pris eller var helt gratis.

Det här är långt ifrån en komplett lista utan bara exempel vi har valt ut.  Det finns till exempel 100-tals flygplatser utanför Balkan som tar ut en särskild avgångsavgift och särskilda hotellskatter finns i städer runt hela världen.

I enstaka fall har resebolag tvingats dra tillbaka förslag om avgifter eftersom det vållat protester, det gäller till exempel Ryanairs förslag om toaavgift och Qantas miljöavgift för överviktiga passagerare.

Det värsta med den här listan är att svenska resebolag troligen kommer att låna några av exemplen till sin egen verksamhet.

Publisert: