Guide/Botswana

Av: 

Cecilia Billgren

Resa | Botswana

Åka hit Ta sig runt Boende Tips & fakta

Huvudstad: Gaborone.

Officiellt språk: Setswana och engelska.

Yta: 600 370 km² (30 procent större än Sverige).

Folkmängd: 1,7 miljoner invånare (3,0 inv/km²).

Valuta: Pula.

Visum: Nej.

Åka hit & runt

Charter/paket: Flera arrangörer ordnar paketresor, nytt för i vinter är en 14 dagars rundresa med Temaresor, som bland annat innefattar flera nätter på Selinda.

Pris: Från 52 995 kr/person, då ingår flyg t/r, alla transporter och övernattningar och de flesta måltider, inträden och utflykter.

www.temaresor.se

På egen hand: Inga direktflyg till Botswana från Sverige. Bland annat KLM, South African Airways och British Airways flyger med en mellanlandning till Johannesburg i Sydafrika, därifrån flyger Air Botswana dagligen till Maun, där många safariresor utgår från.

Prisexempel: 9 270 kr t/r med British Airways och Air Botswana.

www.destination.se

www.airbotswana.co.bw

Ta sig runt: För att ta sig till flera av de bästa naturområdena och reservaten runt om i Botswana krävs flyg, antingen på grund av vattennivåerna i floderna och deltat eller att flera camper ligger väldigt avlägset utan landkommunikation.

Inrikesflyg sker med chartrade, små, propellerplan och kostar från 2000 kr/person enkel väg.

Bo

Budget: I flera områden och reservat går det att campa, reser man med egen jeep och egen utrustning kostar det endast cirka 30 kr/person och natt att campa. Åker man på en organiserad campingutfärd med en arrangör kostar det från cirka 1 500 kr/natt.

Mellan: Det finns flera safarilodger av mellanklass, framför allt nära städerna. Planet Baobab är en annorlunda camp nära Maun där man bor i traditionella lerhyddor. Pris: Från 1120 kr/natt.

www.uncharteredafrica.com

Lyx: De flesta lodger och camper i Botswana faller inom kategorin lyx, med priser från cirka 4000 kr/person och natt.

3 lyxlodger – bo som Bill Gates

Zarafa

Ett om möjligt ännu lyxigare alternativ än Selinda, även det i Selindareservatet. Zarafa har endast fyra tältrum, alla med privat pool. Förutom alla bekvämligheter är varje rum även utrustat med en digital systemkamera som gästerna fritt får använda under vistelsen.

Pris: 7500–10600 kr/person och natt.

www.selindareserve.com/zarafa

Abu Elephant Camp

En av Botswanas absolut lyxigaste lodge, beläget i det djurrika Okavangodeltat. Här flödar champagnen och alla måltider serveras på silverfat. En halvtam elefanthjord upplåter sina tjänster för safari från elefantryggen. Bill Gates är en av lodgens mer berömda gäster.

Pris: Cirka 18000 kr/person och natt.

www.wilderness-safaris.com

Jack’s Camp

Tio lyxtält som för tankarna till ”Tusen och en natt” i Makgadikgadi-området i Kalahariöknen. Jack själv var storviltsjägare och i campens gemensamma utrymmen finns uppstoppade lejon och mängder av djurkranier.

Pris: 9100–13200 kr/person och natt.

www.unchartedafrica.com

Äta & dricka

Bor man på en camp eller åker på en arrangerad campingtur ingår alla måltider, och maten är oftast anpassad för västerländska gommar. För autentisk safarikänsla rekommenderas trekker-kaffe, ett kaffe där kaffebönorna blandats ut med växten cikoria, precis på samma sätt som man gjorde under ransoneringstider förr i Sverige.

Göra & uppleva

De flesta camper har ett liknande utbud av aktiviteter, och ofta ingår det mesta i priset. Gamedrives med öppen jeep är vanligast, men vissa camper erbjuder även gamewalks till fots.

En promenad i bushen med Botswanas urbefolkning bushmännen är en lärorik och spännande upplevelse. I Okawangodeltat är det vanligt med kanotturer i traditionella kanoter som kallas mokoros, där man stakar sig fram.

Shoppa

Botswana är känt för sitt vackra hantverk, framförallt för de välgjorda korgar och skålar som flätas av tunna växtfibrer i olika färger, och som ofta finns att köpa i campernas curio-shops.

Snidade träskulpturer är en annan vanlig souvenir, men tänk på att inte köpa produkter av elfenben eller ebenholts. lyxlodger – bo lika elegant som Bill Gates

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Botswana