Storstad + solbad = sant!

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

6 städer med urbana stränder

Plage Paris, med palmer och solstolar längs Seine, arrangeras för nionde året i rad.
Foto: AP
Plage Paris, med palmer och solstolar längs Seine, arrangeras för nionde året i rad.

Storstad eller strand?

Varför nöja dig med det ena när du kan få båda.

Här är sex städer med "urbana stränder".

Sammanställningen är gjord av hotellbokningssajten Hotels.com, som också tipsar om bra boenden.

Prisexemplen är hämtade på Destination.se (utom Ryanair, som hämtats på bolagets hemsida)

Flodliv i Florens

Längs floden Arnos stränder finns stora grönytor, med solstolar och rastplatser. Spiaggia sull’Arno är den perfekta platsen för den som tillbringar sommaren i stan eller för turister som vill ta en skön paus. Det är en trevlig beach och mötesplats under sommarens varma eftermiddagar, med många aktiviteter, som yogakurser för vuxna och barn.

Botipset: Hotel Calzaiuoli som ligger i Duomo, i hjärtat av Florens.

Åka hit, prisexempel: 5345 kr per person för sista minuten-resa med flyg + tre nätter på fyrstjärnigt hotell med Airtours, avresa 10/8.

Spökboll på stranden i Berlin

Om du besöker Berlin och ser solstolar, sand och barer på stranden så har du inte fått solsting: du är i Oststrand, berlinarnas favoritmötesplats på sommaren. Det är ett område på stranden av Sprea där man under dagen möter affärsmän, studenter och familjer och på kvällen kan njuta barliv med en uppfriskande cocktail.

Här anordnas VM i Beach Dodge Ball varje år.

Botipset: Holiday Inn Express Berlin City Center-West i Tiergarten, mitt i Berlin.

Åka hit, prisexempel: 942 kr t/r för flyg med Ryanair 12-16/8.

Foto: AP
Full rulle på Seine i Paris.

Plage Paris – redan en klassiker

Sedan 2002, i juli och augusti, är Rive Droite vid Seine (från Point Henri IV till Tuilerierna) inrättad som en strand för parisare och turister att njuta av.

Paris Plage har blivit en institution i staden och det finns tusentals människor som lockas av atmosfären och använder solstolarna längs Seine eller den flytande poolen i närheten av Francois Mitterand biblioteket. Här finns massor att göra; olika sporter, från bowling till aquarobics, målning, schack, danslektioner – allt inramat av Paris pittoreska palats.

Botipset: Boka rum på Mercure Paris Eiffel Grenelle med fantastisk utsikt över Eiffeltornet. Det strategiska läget nära tunnelbanan gör det lätt att nå de vackraste områdena i staden.

Åka hit, prisexempel: 2280 kr t/r med Air France 17-21/8.

Amager Strandpark.

Köpenhamn – pionjär i rent vatten

Köpenhamns hamn är känt för sitt rena vatten och möjligheten att simma där. Den danska huvudstaden är något av en pionjär i skapandet av urbana stränder där man kan möta sommarvärmen. Man kan dyka i flera av bassängerna på Islands Brygge, promenera längs stranden vid Amager Strandpark, som ligger bara fem kilometer från Rådhuset, eller besöka den nya fina stranden som just öppnat på Østerbro.

Botipset: Copenhagen Admiral Hotel är ett idealiskt hotell för besök i den danska huvudstaden. En charmig historisk byggnad med panoramautsikt som erbjuder en oklanderlig service och stort värde för pengarna.

Åka hit, prisexempel: 800 kr t/r med Norwegian 17-21/8.

Gorkij Beach i Moskva

Det är kanske svårt att kombinera bilden av Moskva med en strand, men den ryska huvudstaden erbjuder många möjligheter att tillbringa sommardagarna som om du var på en solig strand vid Medelhavet.

Bara några minuter från centrum finns många stränder utmed floden Moscova, exempelvis Gorkij Beach, som ligger i den berömda parken med samma namn. När du går på sanden, i solen och kanske dansar till musik av någon av landets bästa dj:s, har du säkert glömt att du är i Moskva.

Botipset: Peter the 1st Hotel alldeles nära Röda torget.

Åka hit, prisexempel: 2184 kr t/r med Rossiya Airlines (via S:t Petersburg).

Foto: AP
Ocean Dome i Japan – störst i världen.

Miyazaki – världens största vattenpark

Japan är ett mycket fascinerande land att upptäcka, men sommaren kan ibland bli jobbig. Vädret är ofta regnigt och när solen skiner är problemet att hitta en vacker strand att ligga på. The Ocean Dome har då varit den bästa lösningen.

Den största vattenparken i världen har en vågbassäng som är 300 meter lång och 100 djup med en kupol som har en blå himmel även under dystra dagar och en temperatur på konstant 30 grader.

Tyvärr är anläggningen varit stängd sedan 2007 och det är ovisst när den eventuellt öppnas igen.

Botipset: Sheraton Grande Ocean Resort är värd för denna spektakulära attraktion, ett lyxhotell som också erbjuder en djurpark med exotiska djur.

Åka hit, prisexempel: 8644 kr t/r med SAS och All Nippon Airways (via Tokyo) 19-29/8.

Publicerad: