Bluffarna på Mallorca - här är 10 att se upp för

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Flygplatser

Ingen vill påbörja semestern med ett borttappat pass, en stulen plånbok eller en hackad mobiltelefon. Nu varnas turister för bluffare på Mallorcas flygplats – här är tio bluffar att akta sig för under semestern.

Även om Palma de Mallorca beskrivs som en säker flygplats så finns det risker för bluffar i myllret av resenärer. Därför har Mallorcas flygplats gått ut med en varning, som Expressen skrivit om. Turisterna uppmanas ha sunt förnuft och se till att ha koll på sina saker. Nu har Daily mirror listat tio bluffar att se upp för på flygplatsen.

1. Säkerhetskontroll-bluffen

Vissa tjuvar använder säkerhetskontrollen för att sno dina värdefulla ägodelar. Du lastar av sakerna som åker iväg på bandet för att skannas, men personen framför dig tar evigheter på sig. Glömmer nycklar i fickan, glömmer smycken och måste gång på gång gå igenom kontrollen. Detta kan vara ett sätt att uppehålla dig så att deras medtjuvar har tid att plocka på sig värdesakerna som kommit ut på andra sidan kontrollen. Undvik detta genom att hålla koll på bandet, och säg till vakterna om du ser något misstänksamt.

2. Distraheraren

Om någon distraherar dig och försöker föra bort dig från din reseväska kan det vara anledning att misstänka en tjuv. Om du lämnar din väska kan saker som pass eller pengar tas från reseväskans ytterfack. Så ett tips är att alltid ha väskan med dig, samt att ha värdesakerna i handväskan.

3. Wifi-bluffen

Är du säker på att det wifi du kopplar upp dig till är säkert? Om inte kan det vara ett sätt för tjuvar att få tillgång till dina lösenord och konton. Så se till att det faktiskt finns ett officiellt flygplats-wifi innan du börjar använda det.

4. ”Klanten”

En person råkar stöta in i dig vid bagageutlämningen. Eller var det verkligen ett misstag? Har du otur kan manövern vara ett sätt för personen att få tag i en plånbok eller andra värdesaker. Var vaksam, och placera värdesakerna på en säker plats.

5. Den hjälpsamma

Att få hjälp med väskorna är ju alltid trevligt. Om inte personen vägrar lämna tillbaka dem innan du betalat, förstås. Ett sätt att undvika detta är genom att bara ta hjälp av flygplatsens personal, eller att bära väskorna själv.

6. Ficktjuvarna

Som på många andra platser finns ficktjuvarna även på flygplatsen. När du är distraherad av att leta efter utgången, taxibilarna eller busstationen kan de slå till. Se till att din reseförsäkring täcker sådant ifall du skulle lämna flygplatsen utan mobil, pass eller pengar.

7. Mobil-bluffen

Du hyr en mobiltelefon för ett rimligt pris och får höra att du får tillbaka depositionen när du lämnar tillbaka den. Allt gott, tills du får veta att priserna för att faktiskt använda telefonen genom att ringa är skyhöga. Se till att du undersöker vilka företag som finns innan du hyr saker utomlands.

8. Falska skylten

Om det står två personer med ditt namn på en skylt när du kommer ut från flygplatsen kan det vara så att ena är chauffören du beställt, och andra är en bluffare. Den sistnämnda kanske inte bara vill ha pengarna för din resa, utan det är möjligt att priset för den resan är mycket högre än den du beställt. Se till att be om chaufförens nummer när du bokar en taxi eller liknande. Och om du inte beställt upphämtning alls och ändå ser ditt namn på en skylt har du verkligen anledning att vara misstänksam.

9. Bluetooth-hackaren

Om du har bluetooth aktiverat på telefonen kan hackare komma åt information som finns på telefonen, eller installera ett virus. Tipset: Stäng av bluetoothen.

10. Trasiga taxametern

Du sitter i taxin och chauffören säger att taxametern är trasig, då kan det vara så att du får betala väldigt mycket mer än vad priset egentligen hade varit. Så se till att komma överens om ett pris innan du stiger in i taxin, och åk med ett företag med gott rykte.

ANNONS

Mallorca: Här är hotellen som fått bäst betyg av resenärer

Extern länk från Booking.com

Läs mer

25 stopp du inte får missa på Mallorca
Publisert:

LÄS VIDARE

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygplatser

Resor

Resa | Mallorca

Mallorca

Expressen

Semester

Resa | Spanien

MER OM RESA

Nu kan du fynda sista minuten-resor till medelhavet

Här är det billigast att åka till flygplatsen – och dyrast

Semesterns största bluffar - och hur de kan undvikas

Sandtjuvar bötfälls på paradisö i Medelhavet

Så undviker du trafikkaoset i jul

Här har turismen mött bakslag i Europa

Så tar du dig smidigast till Arlanda

6 tips för att maxa din upplevelse ombord på flyget

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

160 tips till fantastiska Gran Canaria

Hit reser svenskarna som skippar midsommar

Dags att planera vinterns semester- här är fem populära hotell

Här kan du se VM på utlandssemestern

Turistortens kallaste månad - på 30 år

Här är ytorna du bör undvika på flygplatsen

Sista minuten till midsommarafton - här är bästa priserna

Skrikande barn och dåligt wifi - det stör på semestern

Båtluffa i Bohuslän- nu har det blivit enklare

Här är stränderna som svenskarna drömmer om

Mobilförbud på resan - snart är det premiär

Rökte på flygplanet – SAS kräver 170 000 kronor: ”Kunde fått dödlig utgång”

Thailand får två nya flygplatser

8 härliga sommarpärlor i Stockholm

Svenska flygplatser bland de sämsta i världen