Flygbolag låter barn ta hand om säkerheten

Av: 

Johan Söderlund

Resa | Flyg

Det är trist att lyssna på säkerhetsanvisningarna på flyget.

Det har brittiska charterbolaget Thomson Airways förstått.

Därför låter de nu småbarn göra säkerhetsinstruktionen ombord.

Säkerhetsvideon med små barn har visats sedan mitten av juni på brittiska charterbolaget Thomson Airways korta flygningar. Och resultatet är sådan succé att man från och med september introducerar videon på alla sina flygningar.

Thomson Airways, som är ett av världens största charterfllygbolag, har likt många andra flygbolag problem med att få resenärerna intresserade av säkerhetsanvisningarna före avgång. Sedan nya videon med små gulliga barn börjat visas har intresset ökat markant. 15 procent fler passagerarna ser numera hela säkerhetsinstruktionen och bland barn under 12 är ökningen häpnadsväckande 91 procent.

– Barnens charm gör att flygresenärerna tittar, säger Carl Gissing, chef för Thomson Airways kundservice till vg.no.

Balansgång för att inte bli oseriös

Eva Olivecrona.

Säkerhetsvideon har sedan en tid legat på Youtube och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. "Fantastiskt!" och "Briljant!" är några av omdömena. Svenska charterbolaget Fritidsresor, som ingår i samma företagsgrupp som Thomson, har dock inga planer på att börja med något liknande. Men Fritidsresors informatör Eva Olivecrona gillar videon.

– Den är jättefin. Allt som kan få passagerarnas uppmärksamet för säkerhetsgenomgången är bra. Det är det viktigaste vi jobbar med. Det gäller bara att balansera rätt så att det inte blir oseriöst.

Tycker du att passagerarna följer era säkerhetsinstruktioner uppmärksamt?

– Ja, jag tycker att våra charterresenärer är uppmärksamma, säger Eva Olivecrona, som även arbetat som flygvärdinna. Möjligen kan man se på vissa affärsflyg att folk läser tidningen under säkerhetsinstruktionen, men de kan ju å andra sidan vara pendlare som är vana att flyga.

När får vi se något liknande på Fritidsresors flygningar?

– Vi får kolla på utvärderingen av Thomsons videor. Sen får vi ta ett beslut utifrån det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg