Spa i Tallinn – ett rent nöje

Resa | Estland

”Det är billigt för svenskar”

Tallinn blir allt mer populärt för svenskar.

För priserna, för närheten – och inte minst för spautbudet.

RESA åkte över finska viken för att testa stans allra senaste stolthet – och blev synnerligen ren på kuppen.

"Vi önskar er en trevlig vistelse”, sprakar det i högtalarna när vi kliver av kryssningen. Just det, tänker jag, det är precis vad vi ska ha. Jag och fotograf Hannah vinkar snabbt in en taxi och beger oss till nybyggda Meriton Spa & Conference Hotel.

Väl där rullar jag väskan över den färgglada heltäckningsmattan som går i Estlands traditionella färger. En kontrast till hotellets annars så chict sobra inredning. Ett snabbt ombyte och vi är redo för det första doppet i plurret.

Bassängen är gigantisk och har en tillhörande bubbelpool och ett vattenfall. Jag lägger mig på en kritvit marmorfåtölj som ger ifrån sig värme. Jag blir varm. Väldigt varm. Men lösningen finns nära till hands. På en armlängds avstånd väntar uppfriskande isbitar i en stor metallautomat. Aaah ... Kallt, men skönt ... och visst känns det lyxigt.

Tallinns största bubbelpool

Nybadade fortsätter vi upp till andra våningen.

– Här har ni utsikt över bassängen, säger Vitali Makajev, som är marknadsansvarig för hotellet. Hon tittar stolt in genom fönstret till den imponerande bassängen.

– Jag kan till 99 procent säga att vi har den största bubbelpoolen i Tallinn.

Det doftar rent när vi stegar över de blanka stengolven. Vi kikar in i några av de 21 behandlingsrummen, olika utformade beroende på vilka kurer de är till för. Det finns dubbelrum för par, vattensängar med massage, solarium, uv-bastu och så vidare.

Men det häftigaste rummet är saltbastun. Från insidan ser det ut som en kristallbeklädd igloo. Saltmolekylerna som samlas i luften sägs vara bra för astma.

– Testa, säger Vitali.

Jag lägger mig tillrätta. Och andas in ... och ut ... Det händer inget speciellt. Men stolarna är i alla fall riktigt bekväma.

Det bästa är prisnivån

Dags att välja behandling. Då upptäcker vi det bästa med spat.

Prislistan.

– Det är billigt för svenskar att göra en sparesa till Tallinn, säger Vitali.

Det stämmer – och hur ofta är det billigt för svenskar i dessa tider? Min sköna ansiktsbehandling kostar 350 kronor, minst en tredjedel billigare än i Stockholm.

Det enda minuset är att spaterapeuten inte är helt hundra på engelska.

Efter spat känner vi oss skönt fräscha och friska – och redo för att kasta oss ut i Tallinn-natten.

Ladda ner guiden

Tallinn värmer även på hösten

Charlotte Holmen

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Estland

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Estland