Här är Phukets bästa strand

Av: 

Thomas Gustafsson

Resa

Smygläs reportaget ur nya numret av magasinet Destination.

Stranden i Khao Khard är magnifik.

Foto: Mikael Gustavsen

Det är inte enkelt att ta sig hit, och namnet är nästan omöjligt att uttala.

Men Khao Khard är värd all möda.

Det räcker med ett ord för att beskriva Phukets bästa strand: Världsklass!

När vi slutligen hittar Khao Khard har drömmen om den perfekta stranden jagat oss runt hela Phuket.

Vi har vandrat längs den milslånga ödestranden Mai Kao längst upp i nordost och vi har trängts med soldyrkare på den överbefolkade och bullriga playan vid turistorten Patong.

Vi har också badat oss igenom små sköna vikar i söder och undersökt en lång rad omöjliga stränder längs den östra kusten som vi tvingas stryka från vår lista.

Charterstränderna på Phukets västra kust har imponerat oss, inte minst Karon och Bang Tao är härliga stränder. Men vi vill ändå inte ge upp vår dröm om att kunna hitta en riktig paradisstrand också på Phuket.

”Skriv inte om den”

Till slut är det bara Panwa-halvön på den sydöstra sidan av Phuket som återstår. Halvön ligger lite vid sidan av de stora genomfartslederna och turistorterna. Landskapet domineras av tropisk skog och bebyggelsen är sparsam.

Khao Khard ligger på den inre östra sidan av Chalongbukten.

De första vi träffar är Hans och Christine Nygren från Järvsö i Hälsingland.

– Nej, ni får absolut inte skriva om den här stranden, säger Hans Nygren halvt på skoj, halvt på allvar när vi berättar om vårt uppdrag.

– Om det blir känt bland alla svenskar hur vacker den här stranden är finns det en risk att alla kommer hit. Det här är ju Phukets absolut bästa strand,

Skyddat läge

Vi kan bara hålla med. Sanden är glänsande vitgul och kantas av palmer och träd som ger skugga. Det kristallklara vattnet glittrar i turkosblått. Det skyddade läget gör att vågorna som slår in mot strandlinjen är precis lagom höga. Här behöver man aldrig vara orolig för förrädiska undervattenströmmar eller tsunamivågor.

Det är lugnt och skönt, inga vattenskotrar, högljudda försäljare eller diskobarer stör lugnet. Bara tre mindre hotell ligger i anslutning till stranden och fler kan det inte bli. På stranden finns två enkla serveringar med lunch och dricka på menyerna. Något dussin stranddyrkare sitter utspridda vid borden i skuggan under det uppspända soltaket. Stämningen är avslappnad.

Vi känner direkt att vi gått i mål. Här kan vi stanna länge.

Missa inte magasinet!

Stor Thailand-special i nya numret av magasinet Destination.

Tidernas största strandguide till Phuket

Äntligen charter till charmiga Koh Lipe

Magasinet Destination säljs med Aftonbladet 3–4 september!

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert: