Dödligt läcker ökenlyx

avYlva Niklasson

På Burj al Arab i Dubai kostar värsta sviten 130 000 kronor

1 av 8 | Foto: Som en rymdfarkost reser sig lyxhotellet Burj al Arab ur vattnet.

Det är känt som världens enda sjustjärniga hotell.

Lyxen är maxad, servicen absurd och säkerheten total. Men ett nedtystat mord fläckar den polerade fasaden.

Destinations Ylva Niklasson har checkat in på Dubais stolthet Burj al Arab.

Foto: Destinations reporter Ylva Niklasson ångrar att hon inte lät hotellets limousiner hämta henne.

Taxibilen ser ut som en ankunge bland idel svanar. Jag är på väg till ett av världens lyxigaste hotell, Burj al Arab, och jag ångrar djupt att jag inte tackat ja till att bli upplockad i hotellets egna vita limousiner. Vakten ser skeptisk ut tills han hittar mitt namn på gästlistan och får bekräftat att jag är en av dem. Bommen flyger upp, grinden åker ner i marken och ankungen får passera.

En man med röd piccolokostym öppnar, räcker mig handen och hjälper mig ut. Väskorna har redan burits iväg. Tio personer med likadana utstyrslar hälsar välkomna. En dam skvätter någon citronvätska i mina händer. Jag vet inte om jag ska slicka upp det eller torka bort det. Jag baddar ansiktet och försöker se oberörd ut.

Privat butler ingår

Ju längre in i den stora entrén jag kommer desto högre öppnar sig taket. Från lobbyn är sikten fri cirka 300 meter rakt upp. På 14:e våningen möts jag av en ny reception och min privata butler Hari.

Sviten består av två våningar och lika många hundra kvadratmeter. Fönster sträcker sig från golv till tak – med ett knapptryck öppnar sig gardinerna och blottar en magnifik utsikt över Gulfens glittrande vatten.

Golfbil till stranden

Varje gång jag passerar receptionen ställer sig personalen upp och ler. När jag lämnar rummet i två minuter står skorna prydligt på rad när jag återvänder och minibaren är påfylld. Nyser jag så skyndar någon genast fram med en näsduk.

Jag packar min Burj Al Arab-strandväska med alla gratisprylar som kan passa för en dag vid havet. När jag börjar gå över bron stoppar en rödkostym mig och vinkar fram en golfbil som kör mig till den privata stranden.

Två killar hjälps åt att lägga fram handdukar i olika storlekar, ansiktssprej med lavendeldoft, deodorant och en kyld ansiktshandduk. Jag tar en vattenflaska ur den isfyllda hinken. Ena killen skyndar genast fram, tar flaskan ur mina händer, öppnar den och häller upp i ett glas.

Mord tystades ner

Dubai är känt för sin låga kriminalitet. När jag träffar en vän som bor i staden ler hon snett åt påståendet.

– Det finns väldigt starka intressen här som vill främja den bilden. Det som sker tystas ner innan det når världspressen.

Hon nästan viskar när hon berättar:

– På Burj al Arab var det ett brutalt mord för två år sedan. En diamantförsäljare blev ihjälslagen och rånad i ett konferensrum. Tidningarna nämnde det knappt.

När jag åker taxi dagen efter frågar jag chauffören om det stämmer. Han tittar länge i backspegeln och undrar var jag har hört det.

– Det stämmer, men är inget man talar om. Många kommer till Dubai just för att det inte finns någon kriminalitet här, så du får inte berätta det för någon, säger han och spänner blicken i mig.

Åka hit

Charter/paket: Airtours, Apollo, Fritidsresor, Solfaktor och Solresor har resor till Förenade Arabemiraten. Aktuella lägstapriser just nu hittar du i listan här ovan.

På egen hand: Norwegian flyger nonstop till Dubai från Stockholm och Köpenhamn. Prisexempel: 3384 kr t/r i oktober 2011, flygtid 6,5 timmar.

Från Köpenhamn flyger även SAS och Dubai-baserade Emirates.

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

Fler lyxiga bildspel:

ARTIKELN HANDLAR OM