Bildextra: Världens 20 coolaste skylines

Foto: Några av städerna på listan – vet du vilka utan att tjuvtitta i texten?
RESA

En gång i tiden var de enbart förknippade med USA.

Nu ploppar de upp över hela världen.

Inte minst i Kina som nu också kan skryta med otroliga skyskrapor, inte sällan i för oss okända städer som ändå har tio miljoner eller fler invånare.

The List har rankat städerna med världens 20 häftigaste skylines.

20. Shenzhen, Kina

En av världens snabbast växande städer strax norr om Hongkong.

1989 gjordes staden till ekonomisk frizon av Kinas förre ledare Deng Xiaoping som ett kinesiskt alternativ till just Hongkong. Då fanns 1,7 miljoner invånare, i dag knappt 10 miljoner. Klart man måste bygga på höjden för att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen.

Foto: Ultramodern skyline i Shenzhen.

19. Seoul, Sydkorea

Kan kanske inte skryta med den mest spektakulära av skylines, men Sydkoreas huvudstad har något som de andra städerna på den här listan saknar. Här föddes nämligen dansstilen Gangnam Style som blev lite av en världsplåga. Och Gangnam, det är också namnet på finanskvarteret i Seoul.

Foto: Seoul tower når högst i Sydkoreas huvudstad.

18. Frankfurt, Tyskland

För de flesta känd som ett finanscenter med en gigantisk flygplats som har förbindelser över hela världen. I den stad där begreppet ”varmkorv” föddes har man med tiden också satsat på skyskrapor, företrädesvis med vackra glasfasader.

Foto: Solen går upp över Frankfurt am Main.

17. Macau, Kina

Asiens svar på Las Vegas har väl en bit kvar till den amerikanska förebilden men vissa hotellnamn i denna spel- och kasinostad känns igen - Wynn, MGM och Sands för att nu nämna några exempel. 47 våningar höga Grand Lisboa Hotel är ett annat.

Foto: Macau tower dominerar i den forna portugisiska kolonin.

16. Vancouver, Kanada

Denna natursköna stad är en mötespunkt mellan Nordamerika och Asien, vilket också avspeglas i befolkningssammansättningen. Lookout Tower är en vacker referenspunkt i en av världens mest hyllade skylines.

Foto: Vancouver.

15. New York City, USA

The Big Apple platsar förstås i egenskap av en av jordens mest igenkända och fotograferade skylines. Hur många selfies tror ni det tas där varje dag numera? En försiktig gissning är ... oräkneliga.

Foto: Empire State Building, en av Manhattans mäktigaste skrapor.

14. Rio de Janeiro, Brasilien

Inom loppet av bara tre år, med hjälp av fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016, kommer denna stads skyline som Jesus-statyn på Corcovado-berget så vackert vakar över, att inpräntas i miljontals människors bildminnen.

Foto: Kristusstatyn blickar ut över Rio de Janeiro.

13. Las Vegas, USA

Världens neonhuvudstad har skapat kopior av några av världens mest berömda landmärken, inte minst i form av spektakulära hotell. Stadens skyline har blivit därefter och här och var kan man också skymta Frihetsgudinnan, Eiffeltornet och pyramider.

Foto: Berömda The Strip i Las Vegas.

12. Los Angeles, USA

Denna så utspridda stad, stor som Belgien, har faktiskt en skyline om man kan se den för all smog. Högst av allt tronar US Bank Tower, 310 meter hög.

Foto: Los Angeles skyline.

11. San Francisco, USA

Mellan broarna Golden Gate och Bay Bridges tronar ett imponerande stadslandskap med TransAmerica-pyramiden som det givna landmärket.

Foto: Viktorianska husen vid Alamo Square i San Francisco.

10. Toronto, Kanada

Kanadas största stad har satsat på höjden och var en föregångare i och med skapandet av 553 meter höga CN Tower som i höjd till och med överträffade grannlandet i söder.

Foto: CN Tower når högst i Toronto.

9. Dubai, Förenade Arabemiraten

828 meter höga Burj Khalifa är världens högsta byggnad. Inte nog med det, det lilla emiratet ståtar också med flest byggnader som är mer än 250 meter höga.

Foto: Segelformade lyxhotellet Burj al-Arab i Dubai (till höger).

8. Chicago, USA

President Obamas hemstad vid Lake Michigan har en harmonisk skyline som ändå sticker ut som en av USA:s mest imponerande.

Foto: Utsikt över Chicago från Sears Tower.

7. Seattle, USA

Nu aktuell över hela världen på grund av femtio nyanser. Men ta också in vad som finns vid Puget Sount och med vackra Mount Rainier i bakgrunden.

Foto: Seattle på USA:s västkust.

6. Singapore

Förr känd för det gamla hotellet Raffles i kolonialstil, numera för megahotellet Marina Bay Sands som till dags dato är världens dyraste byggnad. Prislappen gick på närmare 50 miljarder svenska kronor.

Foto: Marina Bay Sands hotel med sin spektakulära takpool.

5. Kuala Lumpur, Malaysia

Nej, det är inte två jättelika raketer som står där utan Petronas Twin Tower, en konstruktion som i ett nafs placerade in Malaysias huvudstad i skyline-eliten.

Foto: Mäktiga tvillingtornen Petronas i Kuala Lumpur.

4. Shanghai, Kina

Kinas största stad, här bor 24 miljoner människor, har skapat en av jordklotets mest igenkända skylines. Och det är minsann inte bara TV-tornet som här sticker ut.

Foto: Shanghais skyline domineras av Oriental Pearl TV tower.

3. Tokyo, Japan

Trots den inbyggda jordbävningsrädslan har man inte tvekat att bygga på höjden. 634 meter höga Tokyo Skytree hade varit högst i hela världen om inte Dubais Burj Khalifa kommit emellan.

Foto: Utsikten från Tokyo tower.

2. Hongkong, Kina

Detta gamla brittiska territorium är ett av jordens mest tätbefolkade ställen. Mot den bakgrunden var det givet att stapla våningar på varandra, inte enbart på 118 våningar höga International Commerce Center.

Foto: Hongkong.

1. Sydney, Australien

Tänk ändå vad ett operahus kan göra för en stads image, särskilt om det placeras invid vattnet. Denna geniala stadsplanering har fått efterföljare över hela världen, i våra trakter till exempel i Göteborg och Oslo.

Foto: Sydney Harbour bridge med operahuset i bakgrunden.

Fotnot: Rankningen är sammanställd av sajten The List.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor

Kina

Sydkorea

Tyskland

Kanada

USA

Brasilien