Bulgarien: i Sozopol finns den gamla charmen bevarad

RESA

I Sozopol vid Svarta havs-kusten finns den gamla charmen bevarad

1 av 3 | Foto: Över Svarta havet. I Sozopol hänger restaurangernas terasser ut högt över Svarta havet. Den fina arkitekturen och baden lockar många turister till staden.

Visserligen strömmar turisterna till Sozopol, men staden har ändå behållit mycket av sin gamla karaktär som dröjer sig kvar i labyrinterna mellan trähusens mörka väggar.

Man behöver inte åka långt för att få uppleva mer genuina miljöer än de i Golden Sands eller Sunny Beach.

En stimmig marknadsplats och en lummig park leder fram till en av de charmigaste platserna på den bulgariska kusten.

De mörka trähusen, klädda med vinblad och murgröna, lutar sig mot varandra över trånga, stenlagda gator. Restaurangernas terrasser hänger ut högt över Svarta havet och man äter med vågskvalpet mot klipporna under sig.

Ett fyrtiotal av de gamla husen klassas i dag som nationalmonument. Staden är omtyckt av konstnärer och författare som inspireras av havet och blomsterprakten.

Ta bussen från Burgas

Sozopol ligger 35 kilometer söder om Burgas. En bussresa hit kostar ungefär tio kronor med buss som utgår från Burgas centralstation.

Staden grundades av utvandrande greker och blomstrade på grund av det strategiska läget för sjöfart och handel. Under slutet av 1300-talet föll staden under ottomanskt välde och Burgas tog över som den mest betydande staden i området. I dag ligger en marinbas här.

Frossa i färsk fisk

De många restaurangerna, barerna, den speciella arkitekturen och de två fina stränderna lockar många besökare.

Under högsäsong kan det vara riktigt svårt att få plats på stränderna. Om man ska välja någon är det nog säkrast med Harmanistranden, som är bredare.

I Sozopol kan man pröva på den enda sushirestaurangen vid den bulgariska kusten, på Bistro Ekzotik. Det är definitivt en annorlunda upplevelse ...

Det ligger många små familjedrivna fiskrestauranger på kajen i hamnen och längs Morski Skali och Iztochna Aleja.

I Sozopol kan man vara säker på att få färsk fisk och fantastisk utsikt. Får du inte plats på stranden får du tips på fem andra charterställen här.

Snabbfakta

Här är guiden:

Mårten Frankby

ARTIKELN HANDLAR OM

Bulgarien

Resor