Jordens bästa dykparadis finns i Indonesien

Publicerad:
Uppdaterad:
Raja Ampat i östligaste Indonesien har fler sorters koraller, fiskar och undervattensdjur än någon annan plats i världen.
Foto: Thinkstock
Raja Ampat i östligaste Indonesien har fler sorters koraller, fiskar och undervattensdjur än någon annan plats i världen.

Resa | Indonesien

Skippa Bali och bege dig raka vägen till Raja Ampat eller Komodo och du vill uppleva riktigt unik natur.
Nationalparken Komodo klassas av Unesco som ett världsarv.

Raja Ampat – ett riktigt paradis

Det närmaste en total dykupplevelse man kan komma. Raja Ampat i östligaste Indonesien har fler sorters koraller, fiskar och undervattensdjur än någon annan plats i världen. För tio år sedan fanns det i princip bara svindyra dykanläggningar här. Då betalade vi 15 000 kronor per person för en veckas boende med helpension. Numera kan du bo i prisvärda och ekovänliga homestays och köpa till snorkling eller dykning om du vill.

Så åker du hit:

  • Lågprisflyg från Kuala Lumpur, Jakarta eller Bali till Sorong i östra Indonesien med mellanlandning på exempelvis Sulawesi. Från hamnen i Sorong går färjor till ön Waigeo i Raja Ampat på två timmar. Bokar du boende blir du antingen upplockad vid flygplatsen i Sorong eller i hamnen på Waigeo.

Pris:

  • Populära homestays som Byuk Beya Homestay eller Yenkarom Homestay kostar 210 kronor per person och natt. Då bor du i en enkel bungalow på stranden.

Komodo – varaner och koraller i en ­ljuvlig kombo

Foto: AlfinTofler / iStockphoto

Nationalparken Komodo är ett fantastiskt alternativ till Bali med tre öar, som är så unika att de klassas som världsarv av Unesco. Här lever inte bara världens -största levande ödla, komodovaranen, utan också drygt 1 100 fiskarter och 250 olika sorters koraller. Att Komodo är ett biosfärreservat blir uppenbart så fort du tar på dig cyklopen. Dykplatserna är helt beroendeframkallande och de erfarna guiderna vet hur man hanterar strömmarna. Massor av rockor, så många sköldpaddor att det är svårt att räkna och – om du tar tur – harmlösa hammarhajar

Så åker du hit:

  • Ta lågprisflyget från Bali till Labuan Bajo, som är Komodos huvudort, på en timme för cirka 700 kronor tur och retur. Där finns boende i alla priskategorier och mängder med dyk- och snorklingsarrangörer.

Pris:

  • Dagstur med båt till Komodo inklusive tre dyk kostar cirka 950 kronor. Det nyöppnade ”båtellet” Le Pirate Boatel i Labuan Bajo har blivit en riktig snackis och erbjuder rum som leder direkt ut till en blå lagun för cirka 400 kronor natten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA