Ta en öl - i Lejonhjärtas fotspår

RESA

Storbritanniens allra äldsta pub ligger i Nottingham

Foto: Ye Olde Trip to Jerusalem ligger vid foten av slottet i Nottingham. Puben, som har funnits sedan 1189, var en gång dryckesleverantör till kungligheter. Numera är den ett populärt vattenhål för historieintresserade turister.

NOTTINGHAM

Vägen till Jerusalem går via -Nottingham.

Puben Ye Olde Trip to Jerusalem är Storbritannien äldsta, här har både Rikard Lejonhjärta och Wilhelm Erövraren slunkit in för en öl.

Den är belägen alldeles nedanför det vackra slottet i Nottingham och fungerade till en början som ett direkt bryggeri till regionens kungar.

- Då låg krogen i utkanten av staden medan den i dag är centralt placerad, berättar ägaren Karen Ratcliffe.

Har varit fängelse

Nu för tiden är slottet ombyggt till museum, men Ye Olde Trip to Jerusalem fortsätter servera. Visserligen inte längre enbart till kungar, utan till såväl stadens invånare som historieintresserade och törstande turister.

För här finns mycket att titta på. Puben dateras till 1189 och räknas som örikets äldsta; något som en vandring i lokalerna kan låta besökaren ana.

Små korn av puts faller med jämna mellanrum från taket och en av hålorna som utgör Ye Olde Trip to Jerusalem användes en gång som fängelse. För att bara nämna något.

- Det är mycket prat om att det där har satt sina spår. Vi har många medier som kommer hit och de säger sig ofta höra skrik och en mängd märkliga saker.

Puben är helt klart värd ett besök för Englandsresenären.

- Men det är ingen panik. Vi kommer nog att ligga här i ytterligare 900 år, säger Karen Ratcliffe innan hon skyndar i väg för att hjälpa nya, törstiga gäster.

Daniel Kederstedt

ARTIKELN HANDLAR OM