Bo billigt och rädda reskassan

RESA

Sommar-Sverige är fullt av vandrarhem och hotell med rea

Visst går det att bo både billigt och bra i Sverige i sommar.

Hotellen rear ut rum, stugor finns för 100 kronor natten - eller ta in på ett av landets över 500 vandrarhem.

– Då får man pengar över till annat, som att shoppa och åka runt, säger Lisbeth och Jenny Mathiasson, som bor på skeppet af Chapman under sitt Stockholmsbesök.

Foto: Jenny Mathiasson, 19, och Lisbeth Mathiasson, 56, från Solberga utanför Nässjö är på besök i Stockholm. De stortrivs på vandrarhemsbåten af Chapman.

Vid Skeppsholmen, tvärs över vattnet från Kungliga slottet, ligger Sveriges internationellt mest kända vandrarhem - af Chapman.

Lisbeth Mathiasson, 56, och Jenny Mathiasson, 19, från Solberga utanför Nässjö är på kort visit i Stockholm och tycker att det är toppen att bo på af Chapman.

– Jag har övergått från att bo på hotell till vandrarhem, för det är så mycket billigare. Man får pengar över till annat, som att shoppa och åka runt. Vi bor i ett tvåbäddsrum för 630 kronor per natt för oss båda, säger Lisbeth.

Hårdare sängar

Jenny håller med.

– Det är fantastiskt att bo på en båt mitt i stan. Det är en särskild känsla.

Finns det inga nackdelar med vandrarhem?

– Sängarna är lite hårdare, säger Lisbeth.

En annan av af Chapmans gäster denna dag är Meta Bergquist, 80.

– Det här är första gången i mitt liv som jag bor på vandrarhem, säger hon.

– Jag har varit fotograf och arbetat i Europa och Sydamerika, och har bott i allt från super de luxe-hotell till enklaste tak över huvudet, så jag kan jämföra. Det här är ju fantastiskt billigt och bekvämt.

Rea på hotell

Men nu under sommaren kan faktiskt hotell vara ännu billigare än vandrarhem. Alla de stora kedjorna ha kampanjpriser för att locka semesterfirare att fylla de rum som sommmarlediga affärsresenärer checkat ut från.

Billigast i år är Best Western, där priset för ett dubbelrum är under 500 kronor om man bor minst tre nätter, inklusive frukost.

Den riktigt sparsamma väljer istället att hyra stuga på en camping. De enklaste stugorna går för en hundralapp natten.

Anders Sandberg