Rekordstort intresse för att träna på resan

Intresset för att träna på semesterresan är hetare än någonsin.
Var femte resenär vill ha möjlighet att träna.
Researrangörerna hakar på trenden.
Och utbudet av träningsresor har aldrig varit större.

Löpträna på Mallorca, yoga och wellness i Thailand, cykla i Bayern, kom i form i Kroatien eller vandra på Madeira. Semester i kombination med träningsvärk är mer populärt än någonsin.

Mer än var femte resenär (22 procent) vill ha möjlighet att träna under sin semestern, visar Tickets Sifo-undersökning.

Möjligheten att blanda mer kulturella upplevelser med träning förändrar våra resvanor.

– Vi ser ett ökat intresse för både rena träningsresor och för resor med möjlighet att träna. Samtidigt har det också blivit mer fokus på hälsa under resan. Med yoga, att äta nyttig mat eller vara ute i naturen till exempel, säger PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor..

Yoga lockar kvinnor

Löpning eller jogging är mest eftertraktat (61 procent), följt av styrketräning på gym (51 procent) och vandring (36 procent). Cykel, golf och yoga lockar också många visar Sifo-siffrorna.

Kvinnor vill i högre utsträckning än män ha tillgång till yoga, vattengympa och gruppträning. Män i sin tur vill i högre grad än kvinnor ha tillgång till vattensporter på utlandsresan.

Charterarrangörerna satsar på hotell och anläggningar med utökade träningsmöjligheter. Hälsotrenden syns i utbudet och fler arrangörer än någonsin satsar på hotell där hälsa och nyttig mat står i fokus.

Goda exempel

Och utbudet av träningsresor ökar kontinuerligt. Ving har ett 20-tal renodlade träningsresor till Mallorca, satsar på träning och aktiviteter på Casa Cook på Kos och samma modell på Rhodos. TUI satsar på Robinson och TUI Magic Life, där det finns yoga och nyttig mat vid sidan av träningsmöjligheterna. Apollo har hälso- och träningshotell, bland annat inom konceptet Apollo Sports.

Här är sportprofilernas bästa tips

 • Allmän träning: Malin Ewerlöf, landslagslöpare
 • Playitas, Fuerteventura, Kanarieöarna: Allsidig med många olika träningsmöjligheter och mycket familjevänligt. Dessutom hygglig temperatur året runt.
 • Club La Santa, Lanzarote: Anläggning koncentrerad på sport och lek. 30 olika sporter. Mängder av träningsmöjligheter. En fantastisk pool och egen insjö.
 • Löpning: Anders Szalkai, maratonlöpare
 • Palma de Mallorca: Spännande kontraster. Goda träningsmöjligheter för att löpa, vandra eller gå stavgång. Men samtidigt en intressant storstad.
 • Monte Gordo, Algarvekusten, Portugal: Blanda träning i bergen med en runda längs stranden. Spetsa med en kulturell utflykt till Sevilla i Spanien.
 • Cykel: Roberto Vacchi, expertkommentator Eurosport
 • Toscana-området, Italien: Varierad träningsterräng. Träningspass på bra vägar. Fyll på med vingårdar, kultur, ett besök i Florens och garanterat god mat. En rysare!
 • Gardasjön eller Iseosjön, Italien: Fantastisk cykelmiljö med vyer och upplevelser som lockar många. Trampa på vardagar och slappa på helgen. Gott om god mat,
 • Här är två Yoga-tips
 • Kreta: I byn Agios Pavlos på Kretas sydkust finns två fantastiska yogaretreat. På Triopetra undervisar kända svenska yoga-läraren Maria Boxx i ashtanga yoga.
 • London: I Englands huvudstad finns ett otal personliga och trendiga yogastudios. Men också de mest hajpade. Möjligt att testa olika former av yoga. Sök på; www.timeout.com/london/sports-fitness/yoga-in-london
Publisert:

LÄS VIDARE