Så lurar svenskarna flygbolagens bagageregler

avSandra Kjellström

RESA

Har du någon gång köpt en extra taxfree-påse för att få plats med fler saker, hängt jackan över armen för att dölja något eller tagit på dig flera lager kläder för att minska vikten i rullväskan?

Då är du inte ensam. Svenskarna är nämligen experter på att få med sig mer bagage ombord på flyget.

Foto: Johnér
Svenskarna är experter på att få med sig mer handbagage än vad som egentligen är tillåtet när de ska flyga utomlands.

Svenskarna är allt annat än nöjda med lågprisflygbolagens bagagehantering. Det visar en ny internationell undersökning från Travellink, där 11 000 europeiska resenärer har svarat på frågor om bland annat flygbolagens bagageregler.

”Lurar systemet”

Många tycker att bagagereglerna är för hårda. För att få med sig så mycket som möjligt har mer än var tredje svensk i undersökningen någon gång ”lurat” systemet.

En del tar på sig flera lager kläder eller hänger jackan över armen för att dölja extra bagage, medan andra köper något i taxfreen för att få en påse som de kan lägga saker i. De två sistnämnda är svenskarna till och med bäst i Europa på, enligt undersökningen.

– Resenärerna gör detta så att de ska kunna ta med sig mer bagage ombord. Många kanske åker iväg för en kort vistelse och då vill de få plats med så mycket som möjligt. När de ska flyga tillbaka igen har de köpt en massa souvenirer som de också vill få med sig, säger Maryline Morini, chef för kundkommunikation på Travellink.

Varför tror du att just svenskar är så bra på att lura bagagereglerna?

– Ett av skälen tror jag är att man reser från norr till exempelvis Spanien. Då måste man ta med sig en extra jacka till när det är dags att flyga hem igen.

Hur är det möjligt att göra såhär utan att bli upptäckt?

– Allt är möjligt, eller hur? Det beror på vilken person det är som checkar in bagaget och om de vet att planet inte kommer att bli fullt. Då kan de låta mer bagage passera.

Oförsäkrat handbagage

Nu under sommaren när många åker utomlands tankas inte flygplanen fullt för att de inte ska vara för tunga, menar Maryline Morini.

Vad många inte vet är att handbagage som inte får plats inne i planet, och måste transporteras tillsammans med det övriga bagaget, inte omfattas av samma försäkringsregler.

– Därför rekommenderar vi inte att resenärer tar med sig extra handbagage på planet. Det är därför som vi gjorde den här undersökningen, så att flygbolagen kan se att de kanske behöver förändra sina arbetssätt. Det är intressant att se att alla flygbolag har så olika bagageregler. Det är upp till varje bolag att bestämma om de vill förändra dessa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor

Flygbolag

Flygtrafik