”Grekland otroligt säkert att resa i på egen hand”

RESA

Öluffarexperten Janne Eklund gav läsarna sina bästa tips i chattet

Foto: Janne Eklund, med 25 års erfarenhet av resor i den grekiska övärlden, chattade med läsarna och svarade på frågor om öluffning.

Moderator säger: Nu öppnar vi chattet med öluffarexperten Janne Eklund. Häng med!

Erica säger: Vilken ö till grkland är bäst enligt dig?

   Janne Eklund säger: Mina favoriter är Amorgos, Folegandros, Karpathos och Skopelos.

säger: Kan du tipsa om billigt flyg till Athen? Har kollat Sterling, Viking och SAS men höga priser 1:a juli.

MVH GF

M

   Janne Eklund säger: Kolla med Apollo, de har haft billiga sist-minuten den senaste tiden.

säger: Hej! Jag är en tjej som ska resa, för första gången till Grekland. Jag reser ensam och skulle vilja få några råd for att ha en trevlig resa. Jag ska resa till Egina. Vad måste jag undvika? Tack för hjälpen!...Hälsningar, Isabel.

   Janne Eklund säger: Grekland är ett idealiskt land att resa i som ensam tjej, det finns inget som du behöver undvika.

Sara säger: Hej Janne! Vi ska bla till Thassos i sommar. Har du några erfarenheter från denna ö att dela med dig av?

   Janne Eklund säger: Hej Sara. Tyvärr har jag inte varit på Thassos. Än. De flesta jag pratat med som har varit där är mer än nöjda. Många återvänder år efter år, vilket är ett gott betyg.

säger: vad kostar det ungefär och är det lämpligt att ta med sig barn runt 8 till 14 år?

hade tänkt att vara ivär under en två veckors preriod.

   Janne Eklund säger: Kostnaden skiljer sig inte nämnvärt från en vanlig charterresa, det som tillkommer under en öluff är kostnaden för rum och för båtresor. Ett dubbelrum med bra standard kostar mellan 300 kr och 400 kr. Billigare finns på vissa öar, exempelvis på Naxos. Att resa med barn är väldigt enkelt, allt fler barnfamiljer provar på att öluffa.

Korfu säger: Hej jag och min familj ska åka till Korfu i sommar, min fråga är vad man ska besöka på Korfu?

Sen också var det finns bra stränder?

Tack på Förhand Marcus

   Janne Eklund säger: Jag var på Korfu för tjugo år sedan så där går jag bet. Jag minns en fanastiskt härlig strand som heter Sidari. Korfu stad är öns stora sevärdhet.

Marcus säger: Såg att det just nu var 21 grader på naxos, och 30 grader här i Hudiksvall! Härligt!

   Janne Eklund säger: Det är inte ovanligt med omvända roller, varmt i Sverige, inte lika varmt i Grekland. Just nu är det bra mycket varmare här hemma.

säger: Hejsan, Vi är 2 vuxna och 4 barn 11-16 år gamla som ska öluffa i Kykladerna 24/7-13/8 Vi har bokat 2 övernattningar i Athen. Bör vi förboka ute på öarna? Vi är ju ganska många. Har du bra tips isåfall. Vi hade tänkt stanna 1 vecka på någon ö för att koppla av. MVH Agneta

   Janne Eklund säger: Jag tycker inte ni ska förboka, åker ni till några av de "större" öarna finns det alltid rum. Plus att ni får större frihet att byta ö, eller by, när ni själva vill. På Naxos, Antiparos och Paros finns fler rum än turister.

louisa säger: Hej kan du rekomedera ngt bra ställe att bo på i antiparos

   Janne Eklund säger: Kouros Village är bra, de har en fin pool. Galini är också trevligt, ägs av en svensk tjej.

karin säger: Hej. Jag har en dotter som ska ö-luffa i sommar.Hon tänker också ta jobb som t.ex. sevetris.Hon ska stanna 1 1/2 månad. Har du råd att ge, varna för eller att tänka på???snälla svara.Orolig mor!!

   Janne Eklund säger: Jag har aldrig hört någon som råkat illa ut när de sommarjobbat i Grekland. Om det finns något du ska varna för så är det dålig sprit som inte så sällan serveras på mindre nogräknade ställen. Jag vet att många sommarjobbare får slita hårt, men måga tycker att det är värt det.

ella säger: Hej Janne! Är inne på din sajt nästan dagligen! Ett problem som alltid uppstår när man ska öluffa eller resa överhuvudtaget är förståss ekonomin. Hur mkr brukar du räkna med att det kostar per vecka? På ett ungefär, m boende o allt.

   Janne Eklund säger: Är inte helt säker, men jag tror att vi (två pers) gör av med drygt 1000 kr per dag.

Tratten säger: hur blir man luffarexpert?

   Janne Eklund säger: Man börjar resa i tidig ålder, sedan är det bara att fortsätta. :-)

algot säger: Hej Janne! Tack for denna chatten om Grekland! Jag bor sjalv pa Kreta sedan 4 ar tillbaka och kan intyga om livet har ar underbart!!

   Janne Eklund säger: Jag förstår exakt ad du menar! :-D

Moa säger: hej, jag och min familj ska åka till Athen i Juli, och vill gärna åka till en gemytlig ö inte så långt där ifrån, en endags tripp, vilken ska man välja? och hur ofta går båtar och sånt?

   Janne Eklund säger: Egina ligger bra till för en dagsutflykt, dit går det mängder med båtar varje dag, resan tar inte lång stund. Vill ni uppleva en annorlunda ö nära Aten åker ni till Kea. En av mina favoritöar. Bra förbindelse med Aten.

eva säger: Hejsan, Tackasm för tips på något bra boende på Skiathos.

   Janne Eklund säger: Morfos Hotel är ett bra budgethotell i Skiathos stad, billigt och centralt. Skiathos Panthenon (osäker på stavningen) också i Skiathos stad drivs av en svensk. Också bra.

Marcus säger: Tjena Janne!

jag och min tjej ska åka till naxos i september och bo på hotel palatia. Vet du nåt om hotellet? några övriga tips?

   Janne Eklund säger: Känner inte till Palatia tyvärr. Tips om Naxos: hyr en bil eller moped och upptäck ön på egen hand. Där finns många orörda byar och stränder.

Rickard säger: Hej Janne. Jag ska till skopelos i sommar med min familj. Jag har kollat lite runt på nätet och hittat hemsidan till Greek Reservation Services(GRS). Informationen där är svårhittad och det är rörigt. Vet du vart man kan få information om hur man lätt tar sig runt bland öarna? Jag hade eventuellt funderat på att ta mig till Thasos eller möjligen en liten resa till Rhodos. Hur är förbindelserna?

   Janne Eklund säger: Från Skopelos finns inga förbindelse med Rhodos, tror inte heller att det finns med Thassos, om jag inte är helt ute och seglar har Thassos bara båtförbindelse med Kavala på fastlandet. Kolla på www.openseas.gr

lolospost säger: Jag har i flera år drömt om att samla ett gäng, åka ner och luffa i mindre grupper och sedan mötas på någon ö och byta ressällskap. Har du någon erfarenhet av det?

   Janne Eklund säger: Nej. Däremot har jag luffat runt med ett stort gäng, vi var 17 pers som tillsammans besökte tre öar: Santorini, Koufonissi och Amorgos. Det var kanonkul!

Jonaas säger: tjenae, ska till karpathos i sommar, några tips om vad man kan hitta på?

   Janne Eklund säger: När du tröttnat på alla fina stränder (missa inte Apela!) kan du göra en dagstur till bergsbyn Olymbos. Det är en gammal by som tidigare var helt isolerad, nu är Olymbos som et levande museum. Du kan även göra en dagsutflykt till den lilla (och ganska okända) grannön Kassos.

säger: Vi åker till aten en vecka i juli/augusti och vill snabbt ta oss ut till en ö. Är Milos ett bra alternativ?

Vi vill ha sandstrand och hyfsat nära med båt. Max 3-4 timmar. Eller har du något annat förslag? Vi är två familjer.

Mvh Janne

   Janne Eklund säger: Milos är ett bra alternativ, finns ingen annan ö med så spektakulära stränder. Ett paradis för alla badfantaster. Missa inte båtutflykten runt ön. Den är ett minne för livet. Snabbbåt till Milos går från Aten/Pireus.

Lena säger: Hej, för två veckor sedan var jag och min familj på ön Poros. Den kan varmt rekomenderas. Liten och mysig. ! timmas båtfärd från Athen. Hyr moppe och åk runt ön på ett par timmar. Grekland är härligt! Dit åker jag igen!

   Janne Eklund säger: Tack för tips! Får åka dit nästa år. :-)

Strand säger: Finns det en strand i Rhodos med klart och härligt vatten?

   Janne Eklund säger: Det finns mängder med fina stränder, min favorit är Tsambika. Finaste vatten - och omgivningar - finns vid Anthony Queen beach.

lefkas säger: ska till lefkas i sommar,några tips på öluffs resemål i närheten..?

   Janne Eklund säger: Har inte varit på Lefkas. Ett tips är att att åka till Parga på fastlandet, det tar inte lång tid. Parga är fint i sig, plus att det nära Parga finns fanastisk natur, intressanta sevärdheter och annat kul; som att vandra uppför floden Styx.

svennebanan säger: vilka öar ska man undvika om man inte vill hamna i värsta "turistghettona"?

   Janne Eklund säger: Det beror på när på året du åker. Under högsäsong undviker jag gärna stora resmål som Rhodos, Santorini, Kos och Mykonos.

carlos säger: tja janne! jag var på öluff för något år sen och besökte då, sifnos, ios, santorini och greta, har du något tips på flera sköna öar?

   Janne Eklund säger: Gillade du Sifnos måste du åka till Folegandros, de är ganska lika varandra i karakatär.

säger: Är det långt till stränderna på skopelos om man bor i skopelos stad? vill gärna kunna gå rakt ut i havet...

   Janne Eklund säger: Det finns en liten medioker strand i stan, inget man stannar längre tid, möjligen för ett dopp. Närmsta strand är Stafilos dit det regelbunden buss.

Erica säger: Vilken ö är mest poulärast för ungdomar angående party osv?

   Janne Eklund säger: Zakynthos, Ios och Skiathos, möjligen också Hersonissos på Kreta. Kos har tappat mycket av sitt "ungdomspartyliv"

kenna säger: Jag var på Amargos förra sommaren - det var verkligen mysigt. Har du varit där?

   Janne Eklund säger: Det är min favoritö alla kategorier. Har varit där ett otal gånger och tröttnar aldrig. Åker tillbaka i höst igen. :-D

Moderator säger: Janne, många ställer frågor om den personliga säkerheten när man öluffar. Har du nåt personligt tips till läsarna som är bra att komma ihåg på resan?

   Janne Eklund säger: Grekland är ett oerhört säkert land att resa i på egen hand, brottsligheten är låg. Har själv aldrig blivit bestulen under mina 25 år. Det "farligaste" man kan råka ut för är trafiken, man måste vara mycket uppmärksam när man kör bil och moped.

emelie säger: hej hej ja ska till samos har du nån erfarenhet av den ön??

   Janne Eklund säger: Ja, jag har varit mycket på Samos. Samos och Naxos är grekiska övärldens mest ultimata öar, där finns något för alla oavsett vad man vill göra på sin semester.

Zebraman säger: Jag har bokat en resa med några väner till Laganos på Zakynthos, är det ett bra val?

   Janne Eklund säger: Har inte varit på Zakynthos ännu. Tyvärr vet hag inte, men det kan aldrig bli fel så länge ni är i Grekland. ;-)

GREKEN säger: Janne har du lärt dig grekiska under dina 25 år du semestrat där?

   Janne Eklund säger: Önskade att jag slapp den frågan. :-( Svaret är nej, jag kan göra mig förståd, men kan inte för några konversationer. Många greker kan alltför bra engelska.

Greek säger: kostar det mycket att öluffa där borta i Grekland? Alltså är transporten billig?

   Janne Eklund säger: Båtresorna är hyfsat billiga, en enkel resa mellan Aten/Pireus och Naxos (ca 5-6 tim) kostar runt 180-200 kr.

Moderator säger: Chattet börjar gå mot sitt slut. Här kommer sista frågan.

FAMILEN RESA säger: Om man ska luffa hela Familjen, sex personer, vad bör man tänka på? Är det svårt att hitta boende? Vilken tid är bäst och billigast att åka? Tacksam för svar!

   Janne Eklund säger: Själv gillar jag slutet av maj till slutet av juni bäst, och hela september. Då är rummen billiga, och de är enkelt att hitta mycket bra boende. Undvik 15 juli till 31 augusti, då är det som varmast, dyrast och mest folk.

Moderator säger: Vi tackar alla läsare - och öluffarexperten Janne Eklund för chattet. Ett sammandrag av chattet kommer att finnas på aftonblaet.se/resa inom kort.

   Janne Eklund säger: Tack alla. Vi syns i Grekland! / Janne