Rusning efter solresor nu

avLina Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Rekordmånga har redan bokat

1 av 2
Solsäkert Svensk sommar i alla ära – men vill du vara garanterad en semester i solen är det säkrast att planera in en utlandsresa.

Det dåliga junivädret gör att många bokar solresa.

Senaste veckan har vi bokat mycket mer än andra veckor.

– Vi har sett en kraftig ökning av antalet bokningar, säger Amelie Enström på resesökmotorn Destination.se.

Regn, regn, regn.

Nu är vi svenskar sugna på sol.

Kallaste juni på årtionden, och de dystra väderprognoserna, gör att vi söker efter solresor som aldrig förr.

– Vi har sett en 50-procentig ökning av antalet sökningar från förra veckan, bara jämfört med veckan innan. Framförallt fredag, lördag ochsöndag när det var riktigt dåligt väder i stora delar av landet så hade vi en topp i antalet sökningar efter solresor, säger Adam Brandt, analytiker på Destination.se.

Stor ökning i antalet bokningar

Hos charterarrangörerna har man också sett en ökning i antalet bokningar.

Hos exempelvis researrangören Ving ökade bokningarna med 31 procent den senaste veckan.

– Sommaren börjar närmar sig och man vågar väl inte chansa, många vill solsäkra sin semester. Jag tror att folk får lite panik över att vädret ska bli såhär hela sommaren, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, till TT.

Redan innan den senaste veckans risiga sommarväder är det tio procent fler bokade resor i år jämfört med förra året.

– Nu när vädret blivit lite kyligare har vi sett en kraftig ökning av antalet bokningar, säger Amelie Enström på Destination.se.

Turkiet mest poppis

Turkiet, och i synnerhet Antalya, är mer poppis än någonsin och toppar bokningsstatistiken. Även klassikern Mallorca är mycket bokad.

Största överraskningen är att vi svenskar verkar få upp ögonen för den klassiska vinterdestinationen Thailand som faktiskt är riktigt fint även på sommaren om du bara ser till att undvika regnperioderna.

Enligt bokningsstatistik från resebyrån Ticket står Thailand för den största ökningen i antalet bokningar inför sommaren, med hela 70 procent fler än förra året.

Boka nu – eller vänta?

För dig som ännu inte bokat din sommarresa gäller det att göra ett val nu. Boka direkt – eller ha is i magen och satsa på att resa sista minuten.

– Många svenskar vill solsäkra sin semester genom att åka utomlands, säger Martin Durnik på Ticket.

– Om du verkligen vill vara säker på att få den resa som du tänkt dig så är det nog dags att boka nu. Men om du inte är så kräsen och kan ha is i magen och vänta så kan det vara smart också. Är vädret bra här i Sverige nu, och framförallt kring midsommar, så kan det finnas riktigt billiga sista minuten till senare i sommar, säger Amelie Enström. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM RESA