Ett lekfullt kungadöme

RESA

Upplev slott och trädgårdar i Marie-Antoinettes Versailles

Foto: Nikolai Jakobsen
Turisterna flockas i Marie-Antoinettes imponerande sovrum i Versailles slott. I parken utanför byggde drottningen bland annat upp en egen liten bondby.

VERSAILLES

Hon var 1700-talets lady Diana.

Nu kan du gå i spåren av bio­aktuella Marie-Antoinette i slottet Versailles utanför Paris.

I parken Le Trianon var det Marie-­Antoinette som bestämde.

–?Genom dörren till vänster om sängen går en passage direkt till barnkammaren, förklarar guiden framför den stora guldinfattade sängen med en estrad framför.

I?dag låter det naturligt att en mamma ville ha nära till sina barn. På 1700-talet var det revolutionärt att drottning Marie-Antoinette krävde det.

Lekte bonde i smyg

Likaså blev det skandal när Marie-Antoinette krävde att själv få bestämma i Le Trianon, den lummiga parken som blev hennes eget kungadöme. Hit fick inte ens maken kung Ludvig den XVI komma in utan lov.

Le Trianon är som en nöjespark fylld av livsglädje och barnasinne, med drag av popsångaren Michael­ Jacksons park Neverland: en världs­frånvänd bubbla.

Det var hit Marie-Antoinette tog sin svenska älskare, officeren ­Axel von Fersen. Precis som i filmen ­hade de picknick och lekte glada bönder kring fejkade bondgårdar.

I?dag står turisterna och fotograferar varandra fram­för kärleksön Le temple de l’Amour.

Digital guide

–?Det måste ha varit en lättnad för henne att komma hit och andas ut från den tunga hovetiketten, säger Sophie Candré som har sett filmen.

Bland de fallna löven vid den konstgjorda grottan går ett par omkring och tittar i en handator. Nytt för i år är nämligen att man kan få digital guidning genom Le Trianon. Man kan också låna en Ipod med guidningar och kommentarer.

Åka till Versailles

Fakta/ Marie-Antoinette

Magnus Falkehed ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM