16 öar att besöka i Sveriges skärgårdar

När man hör ordet skärgård tänker många på lugna kvällar vid havet, vacker natur och röda stugor. Men det finns en enorm variation i Sveriges skärgårdar, och att åka till skärgården behöver inte ens betyda att åka till havet. Här är 16 besöksmål i Sveriges alla skärgårdar.

Från nordligaste Norrland till öarna utanför Blekinge i syd. Sveriges skärgårdsöar är många till antalet och minst sagt varierande. Oavsett om du vill slappna av i en röd liten stuga på en klippa, äta och dricka gott på olika restauranger eller förundras över vacker natur och fornlämningar så finns det någonting för dig i Sveriges alla skärgårdar.

Några som flyr storstaden i sommarvärmen är Johan Hagberg, dottern Liv Hagberg och familjevännen Matilda Norman Hedlund, som tagit sig ut till Fjäderholmarna i Stockholms skärgård.

– Det var mest för att få lite svalka i den här värmen. Bara komma ut lite, nära skärgårdsliv, säger Johan Hagberg.

Resan till Fjäderholmarna tar bara runt en halvtimme och öarna kallas för Stockholms närmaste skärgård.

– Det är en smidig utflykt, säger Matilda Norman Hedlund.

Men för Liv Hagberg är det mest havet som lockar.

– Jag älskar att bada, säger Liv Hagberg.

Norrlandskusten

Norrlandskustens skärgård återfinns i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Gävleborgs län, vid Bottenhavet och Bottenviken. Över 4 000 öar finns i Bottenvikens skärgård.

 • Haparanda sandskär - norrlands sanddynor
  Långt upp i Bottenviken ligger Haparanda sandskär, en ö fylld av sanddynor, urskog och stäpp. På ön finns bland annat en tältplats och en bastu, samt en fågelstation. För den badsugne finns både en brygga och långgrunda sandstränder.
 • Stenskär - mystiska labyrinter
  I Piteås vatten ligger den platta ön Stenskär. Med sin långa sandstrand, små fiskestugor och en naturhamn är destinationen ett populärt besök under sommaren, och båtturer till ön kan bokas via Piteå turistbyrå. På ön finns även några av de mystiska labyrinterna som är hundratals år gamla. I Sverige finns cirka 300 forntida labyrinter varav över 100 finns i Bottenvikens skärgård. Labyrinterna består av stenar utlagda i en formation på marken. Många av dessa stenlabyrinter återfinns vid fiskeplatser, och att gå i labyrinten ansågs ge fiskelycka.
 • Stor-Räbben - fornlämningar och natur
  Ön Stor-Räbben är en karg ö i ytterskärgården med hårda vindar. Men ön lockar ändå besökare med sin vackra natur och sina fornlämningar. De äldsta lämningarna på ön beräknas vara från 400-talet. Det finns gamla labyrinter och husgrunder efter hyddor. En senare lämning är fyrtornet från 1850-talet som finns på öns högsta punkt. Länge var ön en plats för fiske, framför allt laxfiske, men i dag är de fiskeläger som finns på ön fritidsbostäder. Under sommaren finns det båtturer till ön som bokas via Piteå turistbyrå.

Stockholms, Uppsala och Södermanlands läns skärgårdar

 • Fjäderholmarna – Stockolms närmaste skärgård
  Skärgård nära storstaden, det är Fjäderholmarna. En knapp kilometer öster om Djurgården i Stockholm ligger de fyra holmarna stora Fjäderholmen, Ängsholmen, Libertas och Rövarns holme. På platsen går det att äta, dricka, bada och titta på kosthantverk. Vill du testa någonting lite annorlunda kan ett besök till Åtta glas vara värt. Åtta glas är både en butik och en verkstad för glasblåsning, så du kan antingen kika på konstnärernas verk eller testa på att blåsa ett eget föremål. Eller så kan du svänga förbi Leif Linds krukmakeri. Där arbetar Kajsa Stenfelt, och hon är minst sagt nöjd att få arbeta med Fjäderholmarna som kuliss.
  - Det är inte något större fel på den här arbetsplatsen och den här utsikten kan man säga. Vi kan ta oss ett dopp om vi vill, det är en jättehärlig arbetsplats, säger hon.
  För att ta sig till öarna krävs bara en kort båtresa från Nybrokajen, Ropsten eller Nacka strand.
 • Möja – en av skärgårdens största öar
  Norr om Värmdö ligger en av Stockolms skärgårds största öar och ön är minst sagt levande. På ön finns ett båtvarv, ett snickeri, fiskförsäljning, vandrarhem och krogar. Det bor cirka 300 personer på ön året runt. För besökaren kan det vara roligt att hyra cykel för att upptäcka ön, eller vandra. Det går även att hyra kajak och paddla runt ön, och det finns en bastu.
 • Utö – gammal gruva och turism
  En av Stockholms skärgårds största öar är Utö i Haninge kommun. Ön har varit bebodd sedan medeltiden och är i dag ett populärt turistmål under somrarna, och när den årliga julmarknaden arrangeras. Skärgårdsbåtarna till ön utgår från Årsta brygga året runt och stannar vid Näsudden, Spränga, och Gruvbryggan dit flest resenärer åker. Det finns flera restauranger och caféer på ön, och de som vill övernatta kan bo i stugor, på vandrarhem eller tälta på campingplatsen. Ett besök till gruvan, som lades ner i slutet på 1800-talet, kan också vara värt.
Ute i skärgården är naturen nära.
Ute i skärgården är naturen nära.

Östergötland och Kalmar läns skärgårdar

 • Häradskär – bo som en fyrvaktare
  Långt ut i Gryts skärgård ligger Häradskär - en relativt kal ö med endast en fyr och tillhörande fyrbostäder. Året om går det att hyra fyrvaktarbostäderna för att njuta av lugnet i en vecka, eller kanske bara några dagar. Den som vill ha liv och röj kanske inte riktigt passar in på platsen, men för den som vill läsa, lyssna till havet och kanske gå en historisk vandring passar ön perfekt. Den historiska vandringen avslutas i fyrtornet som uppfördes 1863 av Gustaf von Heidenstam. Närmaste hamn är Fyrudden, och sedan Haradsskär en 20 minuter lång båttur bort.
 • Blå jungfrun – verklighetens blåkulla
  I Kalmarsund, Oskarshamn kommun, ligger häxön Blå jungfrun. Öns ursprungliga namn är nämligen Blaakulla och ön ansågs länge vara ett tillhåll för häxor. Sjöfarare undvek ön med skräck. På öns sydvästra sida finns en strand som kallas stensliperiet då släta, mönstrade sandstenar som slipats av havet fyller stranden. En del av rädslan för ön finns kvar än i dag, då Oskarshamns kommun årligen får stenar skickade till sig av människor som påstår sig ha fått otur av stenarna de tagit med sig från ön. Men för den orädda kan en tur till ön innebära en vacker promenad runt ön, genom lövskog, förbi en stenlabyrint, upp på öns högsta punkt och ner till stensliperiet. Ön är även fylld med mytomspunna grottor. Dagsturer brukar arrangeras från Oskarshamn och Byxelkrok.
Blå jungfrun ör en minst sagt mytomspunnen ö.
Blå jungfrun ör en minst sagt mytomspunnen ö.

Sydkustens skärgårdar

 • Trossö – Karlskronas centrum
  Karlskrona är en stad belägen både på fastland och öar, och dess centrum ligger på ön Trossö i Blekinge skärgård. Staden är en gammal örlogsstad som år 1998 blev ett världsarv. På ön finns det mycket att se, som Stortorget, befästningstornen Kurrholmen och Godnatt eller marinmuseet. För den som lätt blir sjösjuk kan Trossö vara det perfekta resemålet – där kan du uppleva skärgården utan att åka båt!
 • Senoren – populär bland turister
  Alldeles utanför Karlskrona ligger en ring av öar, och en av dessa öar är Senoren. Ön är populär bland turister både från Sverige och andra länder som vill sola, bada och campa. På ön finns också fornlämningar från stenåldern, och populära delikatesser från ön är jordgubbar och potatis. Den skyddade kusten lämpar sig även för paddling, och den som föredrar att cykla kan ta sig fram på öns småvägar. Det går bra att ta sig till ön med bil, över Möcklösundsbron som reser sig 18 meter över vattenytan.
 • Aspö – för den rastlöse
  Den här ön passar perfekt för den rastlöse skärgårdsbesökaren. Här finns det nämligen allt från golf till ridning till kastell till gallerier. Cykla runt på ön och kika på Drottningskärs kastell från 1600-talet, ta ett dopp vid badklipporna eller sov en natt i skärgårdshotellet Aspö lotstorn där varje rum har en egen våning i tornet. Du tar dig till ön med skärgårdsbåt från Karlskrona.

Västkustens skärgårdar

 • Smögen – sommarfavoriten
  En riktig sommarfavorit är Smögen på västkusten. Smögenbryggan är ett av landets mes besökta turistmål under sommaren och det finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Redan under 1500-talet användes hamnen på platsen av fiskare. Under början av 1900-talet upptäckte badgäster den mysiga ön och sedan dess har platsen bevarats i människors hjärtan. Platsen är också perfekt för den som gillar skaldjur, då räkor, kräftor, havskräftor, musslor och ostron från platsen är kända. Smögen är även en bra destination för besökare som bara vill bada, strosa runt bland de vackra små husen och ta det lugnt.
Smögen är ett riktigt sommarparadis.
Smögen är ett riktigt sommarparadis.
 • Skaftö – verklighetens Saltön
  Har du sett serien Saltön? Då kanske du känner igen dig på Skaftö! Större delen av TV-serien spelades nämligen in på ön, framför allt i de de två samhällena Grundsund och Fiskebäckskil. Ön ligger i Lysekils kommun och rymmer totalt fem samhällen där du kan strosa i hamnen eller bland sjöbodar. Ön passar också för cykling och vandring och det finns flera vandringsleder. Längst väst på ön är naturen karg, men mitt på ön finns det jordbrukslandskap och lummiga dalar. Under våren kan det vara värt att besöka naturreservatet Vägeröds Dalar på ön, då fylld marlen med blå- och vitsippor.
 • Åstol – hus mitt i havet
  Vita trähus mitt i havet, så ser det nästan ut på Åstol. Ön som ligger mellan Tjörn och Marstrand är karg, platt och fullsmockad av hus. Ön är helt fri från bilar och du tar dig till platsen med färja från Rönnäng. Väl på plats kan du bada i den naturliga klippbassängen, vila i parken mitt på ön eller kanske sätta dig på en uteservering och blicka ut över de vackra klipporna. Under 1700-talet började den lilla ön av vulkanisk sten befolkas. Det var fiskeindustrin som dominerade på ön fram till 70-talet, och än i dag fiskas det kräftor, krabbor och hummer på ön som är levande året om.

Öar i landets insjöar

Skärgården innebär inte bara salt i luften och hav så långt ögat kan nå, utan öarna i Sveriges insjöar är även de en del av skärgården.

 • Visingsö - Maktcentrum äldre än Sverige
  Alla som har sett filmerna om Arn vet att Visingsö brukade vara en viktig plats förr. Detta då Näs slott uppfördes som kungaresidens på ön under 1100-talet, innan landet Sverige ens fanns. I dag finns bara ruinen kvar, men den går att besöka. På ön finns även fornlämningar i form av gravfält och på södra gravfältet finns 350 gravar i övervuxna stensättningar. Men ön i Vättern har mer att erbjuda än historia. Kanske en tur med remmalagen, öns populära hästskjutsar? Eller en tur runt ön med Visings-tåget? Eller så kan du bara bada vid stränderna, äta gott på någon av restaurangerna eller vandra i ekskogen. Du tar dig till ön med färja från Gränna.
Färjan från Gränna tar besökarna till Visingsö.
Färjan från Gränna tar besökarna till Visingsö.
 • Björkö – Vikingastad och världsarv
  För över 1 100 år sedan röjde vikingarna i samhället Birka på Björkö i Mälaren. Mellan 700- och 900-talet beboddes platsen och bebyggelsen kallas Sveriges första stad, även om det finns andra bosättningar som är äldre. Birka var en viktig handelsplats på sin tid och tillsammans med Hovgården på Adelsö är platsen ett världsarv. I dag går det att ta sig till den gamla vikingastaden med olika båtar som avgår från bland annat centrala Stockholm och Hovgården. Du kan även ta en egen båt och lägga till i gästhamnen. Väl på plats kan du se den svarta jorden där staden en gång låg eller få en guidad tur.
På Björkö ligger det gamla vikingasamhället Birka.
På Björkö ligger det gamla vikingasamhället Birka.
Upplev Sommar-Sverige – 100 suveräna tips
Publisert:

LÄS VIDARE