Här är resmålen som trendar i vinter

Afrika, Libanon och Iran ökar mest

Afrika, Libanon och Iran ökar mest
Afrika, Libanon och Iran ökar mest

Glöm Bangkok och Gran Canaria – resmålen som ökar mest just nu är mycket mer spännande och upplevelseintensiva.
I vinter vill vi ha äventyr och nya kulturupplevelser och reser till Afrika, Libanon och Iran.

Thailand, Gran Canaria och Miami toppar listorna över de mest populära resmålen för oss svenskar i vinter. Det är pålitliga solsäkra klassiker som vi gärna återvänder till. Men de resmål som ökar mest är lite mer ovanliga och äventyrsspäckade.

– Sydafrika har länge legat på många svenska resenärers lista över drömresmål. Under 2018 har vi sett ett successivt ökat intresse för resor som erbjuder spännande upplevelser, där Sydafrika passar väl in. Mest populärt är det att resa till Kapstaden, som både är en fantastisk stad och som dessutom ligger perfekt till för att resa vidare, kanske på safari, pingvinskådning vid Godahoppsudden eller till närliggande vindistriktet Stellenbosch. Även Johannesburg ökar kraftigt, med närliggande Krugerparken som främsta attraktion, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Satsar på Afrika

Ving satsar stort på Afrikas minsta land Gambia som har varit en populär destination sedan 1960-talet. Där kan man göra många spännande utflykter och även ta en tur till grannlandet Senegal. Kairo och Hurghada har mycket att erbjuda den som vill ha kultur och äventyr på samma gång.

En tydlig trend i vinterns resande är det etniska resandet. Etiopiens huvudstad Addis Abeba ökar procentuellt sett mest av alla resmål och en stor orsak till det är att Ethiopian Air satsar på den skandinaviska marknaden och att landet haft en positiv utveckling av det politiska klimatet. Beirut och Teheran ökar också i vinter tack vare att många resenärer med anknytning till landet reser mer.

Många reser till Etiopien

Etiopien är inget typiskt turistland och har inte någon välutvecklad turistindustri. Men det är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, antik historia och modern arkitektur. Trots att det politiska läget har lugnat sig något så bör du som turist vara uppmärksam på din omgivning. I september i år pågick oroligheter och demonstrationer på flera håll i huvudstaden. 2015 blev Etiopien utsedd till den bästa turistdestinationen av European Council on Tourism and Trade.

Missa inte de vackra pyramiderna i Giza när du besöker Kairo.
Missa inte de vackra pyramiderna i Giza när du besöker Kairo.

Kairo, Egypten

 • Kairo är Afrikas största stad och en härlig mix av kulturer och människor. Stadens centrum präglas av breda boulevarder, kaféer, restauranger och nattklubbar. Öster om centrum ligger det islamiska Kairo, en medeltida stad med vackra gränder, basarer och byggnader.
 • Missa inte Egyptian Museum, där man bland annat kan se Tutankhamuns gravguld och hans dödsmask. Ta gärna en båttur utmed Nilen i solnedgången och njut av de vackra vyerna över staden. Att se pyramiderna i Giza, som ligger en mil utanför Kairo, är en självklarhet.
 • Efter den arabiska våren, en militärkupp och flera terrorrattentat minskade turismen till Egypten drastiskt, men har återigen blommat upp. Allt fler researrangörer satsar på landet igen.
 • Som turist ska man vara uppmärksam och följa det politiska läget i landet. UD avråder från alla resor till Norra Sinai och från icke nödvändiga resor till Södra Sinai med undantag för städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och klostret St Catherine. UD avråder också från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh.
Beirut är en härlig mix av nytt och gammalt.
Beirut är en härlig mix av nytt och gammalt.

Beirut, Libanon

 • Beirut är en livfull stad som ofta kallas för ”Lilla Paris” och som är känt för sitt pulserande nattliv. Här mixas kulturer, konst och människor i en salig blandning.
 • Missa inte ruinerna efter de romerska baden. På 90-talet renoverades de och är i dag en vacker parkliknande badplats. Ta en titt på den vackra parlamentsbyggnaden och se gärna de fantastiska stenformationerna Pigeons Rocks vid kusten av stadsdelen Raouché. Besök Beiruts nationalmuseum och lär dig mer om stadens flera tusen år gamla historia. Ta en skön promenad på strandpromenaden Corniche när solen går ner över havet.
 • Säkerhetsläget i Libanon har försämrats som en följd av den pågående konflikten i grannlandet Syrien. Därför avråder UD tills vidare från alla resor till gränsområdet mot Syrien. Läs mer på UD:s hemsida.
I Nairobi National Park kan man se zebror strosa med skyskraporna i huvudstaden som fond.
I Nairobi National Park kan man se zebror strosa med skyskraporna i huvudstaden som fond.

Nairobi, Kenya

 • Nairobi är en myllrande huvudstad som ofta kallas för den gröna staden i solen. Där är det för det mesta ett milt klimat med en medeltemperatur runt 25 grader. Många utgår från Nairobi innan de reser vidare till andra platser i landet för att upptäcka det vilda djurlivet inåt landet eller de vackra stränderna utmed Mombasakusten. Naturreservatet Masai Mara är en populärt destination för alla som är intresserade av safari-äventyr och lära sig mer om det vilda djuren och massajerna.
 • Om du inte vill lämna staden så kan du besöka Nairobi National Park som ligger fem kilometer från centrum och uppleva bland annat elefanter, antiloper, bufflar, zebror och noshörningar. Besök Karen Blixens farm som ligger ungefär en kvart med bil från Nairobi och det närliggande museet. Karen Blixen skrev den välkända boken ”Mitt Afrika”, som även blev film med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna.
 • I Nairobis centrum står eleganta byggnader från kolonialtiden sida vid sida med höghus och monument över Kenyas självständighet.
 • Det etiopiska köket är omtalat. Prova de lätt syrliga injerarullarna, grillat kött och de typiska läckra små rätterna.
I vinter är det Afrika
I vinter är det Afrika

5 länderna som ökar mest i vinter

 1. Addis Abeba + 584 procent
 2. Kairo + 200 procent
 3. Beirut + 193 procent
 4. Nairobi + 189 procent
 5. Teheran + 126 procent

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE